Melyik zöldségből jutsz hozzá a legtöbb vitaminhoz?
A helyi szezonális termékekkel támogatod a hazai termelőket és kevésbé terheled a környezeted, ráadásul jóval kevesebb méreganyagot viszel be általuk a szervezetedbe, hiszen ezeket nem kezelik annyi vegyszerrel, mint külföldi társaikat, amelyek kivannak téve a hosszú utaztatásnak. A szezonális zöldségeknek, gyümölcsöknek hála változatosabb étrendet is kialakíthatsz! Ez egy igazi win-win helyzet, nem igaz?
Érdemes tehát törekedned rá, hogy minden évszakban az aktuális és persze helyi idényzöldségeket részesítsd előnyben. Már ha jót akarsz magadnak, a pénztárcádnak és a bolygónknak…
A most következő táblázatban, ami az Éva mentes konyhája magazinban jelent meg először, nyomon követheted, hogy melyik hónapban, mi az, amit érdemes lehet fogyasztanod és azt is, hogy mire érdemes használnod. A táblázatot ráadásul ki is nyomtathatod és kiteheted a hűtőre, így a családod is képbe kerülhet, mit érdemes ennetek abban a hónapban!
Tipp: vásároljatok kicsivel több zöldséget és gyümölcsöt, amikor épp szezonjuk van és tegyetek el belőlük télire is: fagyasszátok le, vagy főzzetek belőle szörpöket, befőtteket vagy akár lekvárt.