3 karácsonyi torta, amit imádni fog a vendégsereg: kettőt még sütni sem kell!
Ez a cikk az Éva Magazin 2103-as Adventi lapszámában jelent meg először „Karácsonyi torták" címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!
CSOKIS-PISZTÁCIÁS TORTA
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 3 óra
HOZZÁVALÓK:
- 7 tojássárgája
- 7 tojásfehérje
- 30 deka porcukor
- 12 deka kakaópor
- 3 deka liszt
A KRÉMHEZ:
- 10 deka őrölt pisztácia
- 6 tojássárgája
- 4 deci (legalább 30 százalékos) tejszín
- 4 evőkanál cukor
- 1 csapott evőkanál keményítő
- 2 teáskanál zselatinpor
1. A 7 tojássárgáját a porcukorral verd habosra és világosra, és szitáld hozzá a lisztet.
2. A tojásfehérjét verd kemény habbá és forgasd a csokis krémhez.
3. Öntsd a tésztát két sütőpapírral kikent, 18 centis, kerek tortaformába.
4. Süsd a tortákat 160 fokos sütőben kábé 25 percig (támaszd ki a sütőajtót résnyire egy fakanállal). Hagyd kihűlni.
5. A krémhez keverd össze a tejszínt a tojássárgájával, a keményítővel, a zselatinporral és a pisztáciával. Állandó keverés mellett közepes lángon sűrítsd be a krémet. Cukrozd ízlés szerint.
6. Hűtsd le a krémet a hűtőben.
7. Ha teljesen kihűlt a tortalap és a krém, kend meg a krém felével az egyik tortalapot, majd helyezd rá a másikat és kend meg a krém másik felével.
8. Marcipánból vagy fondantból szaggass ki karácsonyfákat, hagyd megszáradni és díszítsd velük a tortát.
FEHÉR CSOKIS CHARLOTTE TORTA
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 25 perc + 5 óra hűtés
HOZZÁVALÓK (18 CENTIS FORMÁHOZ):
- 1 nagy csomag babapiskóta
- fél kiló mascarpone
- 2 deci (legalább 30 százalékos) tejszín
- 20 deka fehér csoki
- 3 lap zselatin
- 2,5 deci (legalább 30 százalékos) tejszín
- habfixáló
A SZIRUPHOZ:
- 1,5 deci porcukor
- 3 deci víz
1. A mascarponét, a 2 deci tejszínt, a fehér csokit és a zselatint olvaszd össze és tedd a hűtőbe, amíg megszilárdul.
2. Sütőpapírral bélelj ki egy 18 centis tortaformát.
3. 3 lap zselatint áztass be vízbe.
4. Forrald össze a porcukrot és a vizet, és mártsd bele a babapiskóta nem cukrozott felét.
5. Állítsd a babapiskótákat a szirupos felükkel a forma oldalához, a maradékot oszd el a tortaforma alján.
6. Töltsd a krémet a formába.
7. A tejszínt verd fel a habfixálóval és kanalazd a torta tetejére.
8. Tedd a hűtőbe a tortát pár órára vagy egy éjszakára.
9. Tálald kókuszos desszertgolyókkal a tetején.
GESZTENYEMOUSSE TORTA
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 20 perc + 5 óra hűtés
HOZZÁVALÓK (20 CENTIS TORTÁHOZ):
- 15 deka csokis zabkeksz
- 6 deka margarin
- 6 lap zselatin
- 25 deka gesztenyepüré
- 1 evőkanál fehér rum
- 1 evőkanál porcukor
- 3,5 deci (legalább 30 százalékos) tejszín
- 15 deka (legalább 70 százalékos) étcsoki
1. A zselatint áztasd be vízbe.
2. A kekszet törd morzsává és keverd el az olvasztott margarinnal. Nyomkodd egy sütőpapírral kibélelt csatos forma aljába és tedd be a hűtőbe.
3. A pürét, a rumot, a por cukrot, a zselatint és a tejszínt olvaszd össze és töltsd a kekszalapra.
4. Tedd a hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára.
5. Másnap olvaszd fel az étcsokit vízgőz felett, és vond be vele a tortát. Tedd vissza a hűtőbe, amíg a csokiréteg megszilárdul.
6. Tálald rumba áztatott cseresznyével.