Hogyan lesz igazán szép a mézeskalács díszítése? Így készül a tökéletes cukormáz
A mézeskalács, azonfelül, hogy egy finom sütemény, amit bármikor szívesen fogyasztunk, akár ajándékba is adható vagy otthon is használhatjuk dekorációként az ünnepi asztalon vagy a karácsonyfán.
Szerintem szinte mindenkinek van egy jól bevált mézeskalács receptje. A sütik elkészítése egyáltalán nem nehéz, a jó állagot kell csak eltalálni, és pár percen belül kisülnek az isteni illatú és ötletesebbnél ötletesebb formát öltő sütemények. De ekkor még korántsem dőlhetünk hátra, hiszen szükség van a mézeskalácsok díszítésére is. De hogyan kezdjünk neki?
A tökéletes cukormáz: a legjobb mézeskalács-díszítés
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én akár órákig tudnám nézni azokat a videókat, ahol a mézeskalácsokat szebbnél szebb mintákkal dekorálják, és mindig ámulva figyelem, hogyan képesek ilyen állagot varázsolni a cukormáznak. Pedig akár ti is könnyen elkészíthetitek, és onnantól kezdve csak a képzelet szabhat határt a mézeskalácsok díszítésének.
Első lépés: a megfelelő habzsák beszerzése
A kellékek kapcsán ez az egyik legfontosabb, hiszen a tökéletes formázáshoz tökéletes eszközre van szükség. A díszítéshez akár a boltokban kapható dekortollat vagy nejlonzacskót is használhatod, de akkor jársz a legjobban, ha cukrászati vagy háztartási boltban kifejezetten cukrász habzsákot szerzel be, lehetőleg több példányban, hogy biztosan elég legyen a mézeskalácsok díszítéséhez.
Második lépés: az íróka elkészítése
Ez a krém szükséges ahhoz, hogy az egészen apró mintákat és díszítéseket és kontúrvonalakat megrajzold a mézeskalácsokon. Kézi robotgéppel keverj össze két tojásfehérjét 400 gramm porcukorral, majd nagyjából 5 perc után adj hozzá egy kevés citromlevet. Ennek köszönhetően egy sűrű, fényes felületű krémet kapsz majd, amit tölts bele a habzsákba. Vágj a zsák sarkán egy kis lyukat és kezdődhet is a dekorálás!
Tipp: megoszlanak a vélemények a tökéletes írókarecepttel kapcsolatban. Van, aki egy csipet sót és egy evőkanál étkezési keményít is ad a masszához a még tökéletesebb állagért!
Harmadik lépés: a terülőmáz elkészítése
A cukormáznak van egy kicsit hígabb verziója, amit nagyobb felületek díszítésénél tudsz használni, hiszen ahogy a neve is mondja, szétterítheted a mézeskalácsok felületén. Ugyanúgy készítsd el, mint az írókához alkalmazott cukormázat, csak hígítsd fel pár evőkanál vízzel, vagy adj hozzá még egy kis citromlevet.
Tipp: ha szeretnél többféle színű cukormázat készíteni, adj hozzá ételfestéket, de inkább a por alapút használd, mert a folyékony verzió ronthat a máz állagán és felhígíthatja azt.
Cukorgyöngy, cukorka, csokiszórás – így turbózd fel a mézeskalácsokat!
Természetesen a mázzal még nem ér véget a dekorálás! A mézeskalácsokat akár cukorgyöngyökkel, csodidarabokkal vagy színes cukorkákkal is díszítheted.
Tipp: a gyerekekkel is szuper program lehet a közös sütisütés és dekorálás, ami akár órákra is lefoglalhatja a legkisebbeket!
Mire ügyelj a mézeskalácsok díszítésénél?
Bár a mézeskalácsok díszítése tényleg pofonegyszerűnek tűnik, van pár fontos tanács, amit érdemes szem előtt tartanod.
Pihentetés
Hagyd kihűlni a mézeskalácsokat, mert a forró süteményeken megolvad és szétfolyik a máz. Sőt, az sem baj, ha 1-2 napig pihenteted a sütiket, és csak utána kezdesz bele a dekorálásba.
Megfelelő vastagság
Ha szeretnéd cukormázzal díszíteni a sütiket, ne nyújtsd túl vékonyra a mézeskalács tésztáját, inkább közepes vastagságú legyen!
Időzítés
Hagyj elég időt a porcukor elkeveréséhez, mivel ha az nem oldódik fel rendesen, nem megfelelő állagú mázat kapsz majd.
Ne spórolj a cukorral!
Nem véletlenül hívják cukormáznak, ez adja meg az alapját és a sűrűségét, amivel tökéletesen tudsz majd díszíteni.