4 dolog, amiben nem éri meg csatáznod a kamaszoddal

Borítókép: 4 dolog, amiben nem éri meg csatáznod a kamaszoddal Forrás: Getty Images
Már megint egy koszos tányér, bizonytalan állagú zoknikupacok a szobájában és ma se akar időben lefeküdni, ráadásul a hajmosást is szabotálja egy hete. Egy kis szikra és már robbansz is, ám mielőtt ez bekövetkezne, érdemes venned egy mély levegőt, félretenned a büszkeséged; és elengedned bizonyos dolgokat. Hidd el, megtérül.

Széthagyja a ruháit, átláthatatlan kupit tart az asztalán, ahol még az előző esti vacsora piszkos tányérja is ott imbolyog egy bizonytalan összetételű kacathalom tetején. Őt láthatóan nem zavarja, te viszont tajtékozni tudnál. Vagy amikor hatodszorra is kéred, hogy menjen a fürdőbe, mert már te is le szeretnél zuhanyozni és pihenni; ám ő meg se mozdul, rezzenéstelen arccal a telefonját nyomkodja.

Ismerős? Ha vannak kamasz gyerekeid, akkor jó eséllyel te is gyakran belefutottál már hasonló helyzetekbe. Az pedig, hogy éppen hogyan reagálod le az adott szituációt, nagyban függ a pillanatnyi hangulatodtól is. Egy kis-, és egy, már javában a kamaszkort taposó gyerek anyukájaként magam is alátámaszthatom, hogy vannak olyan napok, amikor egyszerűen képtelen vagyok megállni, hogy ne "ugorjak" minden egyes apróságra.

Aztán amikor robbanok; csak egyre jobban bepörgetem magam, ami rendszerint egy újabb hegyibeszédbe csúcsosodik ki. A fiam csak a szemeit forgatja és bár nem mondja, de az arcára van írva, hogy fejezzem már be végre a mondókámat. Szerencsésebb esetekben, amikor nekem is jobb napom van, sokkal lazábban is tudom kezelni ezeket a helyzeteket és sok mindent el tudok engedni. De csak ha elég higgadt vagyok, mert olyankor felmérem, látom; hogy semmi értelme egy újabb veszekedésnek; apró-cseprő dolgokon legalábbis.

Hiába, nehéz dolog ez az elengedés.

Az édes kis tündérkéd, akinek nemrégiben még te készítetted ki minden reggel a ruháit, aki kedvesen bújt hozzád és csüngött rajtad, boldogan hallgatva azt a mesét, amit kiválasztottál neki; kamaszodva már nem tart igényt ilyen szintű törődésre, beleszólásra, hiszen életkorának megfelelően a szárnyait bontogatja, a határait feszegeti.

Az „ütközőzóna”, - vagy nevezhetjük csatatérnek is - pedig rendszerint a gyereked önállóságért folytatott napi küzdelmei és a te, feladni képtelen, kontrollálási kényszered között húzódik.

Kis odafigyeléssel és tudatossággal - no meg némi önfegyelemmel - sokat tehetsz azért, hogy minél kevesebbszer szállj csatába a kamaszoddal. Ám ha ez meg is történik, hagynod kell néha azt is, hogy ő kerüljön ki „győztesen” egy-egy ilyen helyzetből. Ha felismered, mik azok a tipikus szutiációk, amik miatt egyáltalán nem érdemes belemenni egy újabb konfliktusba, már félig nyert ügyed van. Összeállításunkkal ebben próbálunk meg segíteni.

4 dolog, amiért nem éri meg egy újabb veszekedés a kamaszoddal