8 tanács, hogyan készítsd fel kislányodat az első menstruációra és ami vele jár

Borítókép: 8 tanács, hogyan készítsd fel kislányodat az első menstruációra és ami vele jár Forrás: Getty Images
Amikor elérkezik egy lány életében az első menstruáció ideje, tele van kérdésekkel és ilyenkor jó, ha van, akivel beszélgethet arról, mi miért történik a testében. És persze az is fontos, hogy a nagylánnyá érését ne szégyenként fogja fel. Mert nővé válni igenis nagyszerű dolog!

Az iskolai felvilágosító órák többsége sajnos leginkább csak arra jó, hogy a kamaszok vihorásszanak egy sort, de fontos kérdések nemigen hangzanak el olyankor. Mert ciki. És az a helyzet, hogy nagyon sok tini otthon sem jut ennél többhöz: a menstruáció, ahogy a szexuális felvilágosítás is, kellemetlen, kényelmetlen kérdés, amibe a legtöbben épp csak annyira mennek bele, amennyire muszáj.

Szerencsés az, akinek nővére van, aki el tudja mondani, mi is az a menstruáció, és a higiéniai eszközöket hogyan és mikor kell használni. Akinek sem idősebb testvére nincs, se a szülők nem igazán foglalkoznak ezzel a témával, könnyen kerülhet kellemetlen helyzetbe a nem várt esemény, az első menstruáció miatt akár az iskolában, táborozás vagy nyaralás közben. Ezért is fontos, hogy megfelelő időben adjuk át a szükséges információkat. Vagy gyermekünk kezébe adjuk a Menstrupédia képregényt.

Nem meglepő módon a képregény a menstruáció témáját járja körbe: kiderül belőle, miért menstruálnak a nők, és mi történik a testükben, emellett olyan helyzetekre is hasznos tanácsokkal szolgál, mint hogy mit tegyünk, ha átázunk, milyen időközönként célszerű betétet cserélni, hogy működik a tampon. A Menstrupédiát egy indiai házaspár készítette, az ő munkájukat fordította le, adta ki és terjeszti dr. Farkas Eszter szülész-nőgyógyász itthon.

A doktornő kezébe egy konferencián került a kiadvány és rácsodálkozott, mennyire egyszerűen és közérthetően magyarázza el a női ciklust:

„Amikor a képregényt olvastam, azt éreztem, bárcsak nekem is így mondta volna el ezt valaki annak idején. Pozitív érzéseket kelt a saját test működésével kapcsolatban, felkelti az érdeklődést, és még vicces is. Azok a szituációk, amik sokunkban szégyent, zavarodottságot keltettek, itt kedves, érthető, vicces megfogalmazásban jelennek meg. Az ember megnyugszik tőle, érzi, hogy ami vele történik, az természetes és jó. A gyerekeknek erre a szemléletre van szüksége” – mondja.

Dr. Farkas Eszter nőgyógyászként azt tapasztalja, hogy sajnos a magyar felnőtt nők többsége sincsen azzal tisztában, hogy mi történik a testében.

„Sajnos, a nők többségének még ma sincs fogalma arról, hogy pontosan mi történik a testében a menstruációs ciklus alatt. Nem tudja, hogy amikor nem vérzik éppen, akkor hol tart a ciklusában, vagy egyáltalán hogy épül fel egy ciklus, mi az egyes szakaszok célja – fogalmaz. - Lehetőség van rá, hogy a mostani kicsiknél ez már másképpen legyen, hogy ők azzal a tudással nőjenek fel, amit a mai harmincas-negyvenesek éppen pótolni próbálnak.”

A nőgyógyász szerint nem érdemes megvárni az első menstruációt, 9 éves kor körül már nyugodtan beszélgethetünk a testi folyamatokról, a nagylánnyá, nővé érésről. Általában a lányok 11-12 éves korukban élik át első havi vérzésüket, de vannak esetek, amikor már 8-9 éves korban megtörténik az első menzesz. Ezért fontos, hogy már korán kezdeményezzünk beszélgetéseket.

Mire figyelj?

  • Kezdd korán a menstruációval kapcsolatos felvilágosítást! Manapság egyre korábban élik át a lányok az első menstruációt, vannak akik már 8 évesen. Ne hagyd, hogy a lányod sokként élje meg ezt az eseményt, csak azért, mert nincs semmilyen információja róla.
  • Fogalmazz mindig életkorának megfelelően és eleinte, amíg kisebb a lányod, próbálj általánosságban beszélni, majd ahogy idősödik, már konkrétan is elmondhatod, hogy mire számítson az első menstruáció során.
  • Ne vedd túl komolyan a témát, légy laza! Hagyd, hogy kislányod határozza meg, mi az, amit éppen be tud még fogadni és hol jön el az a pont, ami egyelőre sok neki. Ha nagyon szégyenlős, oldd fel humorral, viccel a feszültségét!
  • Soha ne éreztesd azt, hogy butaságot kérdezett vagy hogy valami ciki. Használd a saját tapasztalataidat, mesélj neki, nálad hogyan zajlott a nagylánnyá válás és fogalmazd meg neki, milyen kérdések merültek fel benned, amikor annyi idős voltál, mint ő.
  • Magyarázd el, hogy valószínűleg lesznek előjelei a menstruációnak. A barna pecsétek a fehérneműn vagy az érzékeny mellbimbó általában már jelzi a vérzést és nem kell megijedni tőle. Beszéljétek meg, hogyan biztosíthatja be magát – hordjon magánál mindig egy betétet-, hogy ne történjen kellemetlen baleset, akárhol is tartózkodik éppen.
  • Menjetek el együtt megvenni a betétet vagy a tampont és mind a kettő esetében beszéljétek át, hogy milyen előnyei és hátrányai lehetnek. Milyen gyakran kell cserélni, hogyan kell használni, majd használat után hogyan érdemes eltávolítani.
  • Nyugtasd meg, hogy az első évben még nem áll be a menstruációs ciklus havi rendszerességre. Mondd el neki, hogy a havi ciklussal együtt járhatnak hasi görcsök, étvágyváltozás, fejfájás, hangulatingadozás is.
  • Mondd el neki, hogy ez nem egy büntetés, a menstruációnak fontos biológiai szerepe van és nővé válni igenis jó dolog. A menstruáció miatt nem szabad szégyenkezni! Egyes kultúrákban a nővé válást nagy ünnepként tartják számon.

Mit tehetsz, ha fájdalmas a menstruáció? Íme pár természetes módszer a fájdalom enyhítésére!