Családi biciklitúra: így lesz felejthetetlen élmény kicsiknek és nagyoknak is!

Borítókép: Családi biciklitúra: így lesz felejthetetlen élmény kicsiknek és nagyoknak is! Forrás: Intersport
Egy modern elektromos kerékpár nemcsak a munkába ingázáshoz praktikus, hanem a családi bringatúrán is jó szolgálatot tesz. Biztosítja a mozgás örömét, mégsem kell attól tartani, hogy az ötödik kilométer után kifulladnánk, így olyan útvonalakat is teljesíthetünk együtt, amelyeket korábban elérhetetlennek hittünk.

Minden gyerek életében nagy mérföldkő, mikor megtanul önállóan, pótkerekek nélkül biciklizni. Ugyanígy minden szülő életében emlékezetes pillanat, amikor először látja magabiztosan bringázni gyerkőcét. Innen pedig már nem kell sokat várni a következő nagy lépésre, jobban mondva tekerésre, mikor is először indul a család közös biciklitúrára. Garantáltan számos élménnyel, tapasztalással gazdagodunk majd, és a legjobb, hogy nem kell rögtön hosszú távokra, például teljes Balaton-körútra vállalkoznunk ahhoz, hogy hosszú távon rengeteget nyerjünk a családi bringázással.

Kezdve azzal, hogy a biciklitúrázás még inkább megszeretteti a gyerekekkel a kerékpározást, ami egy szuper sport. Alacsony terhelésű, aerob testmozgás, amely hozzájárul az izomerő és a csontsűrűség fejlődéséhez, a szív- és érrendszer egészségéhez, valamint javítja a koordinációt és a motorikus készségeket. Nem mellesleg a közös biciklizéssel már egész korán az aktív életmód felé terelhetjük gyermekünket, ami a későbbiekben is egészségét szolgálja majd. Ráadásul a bringázás nemcsak a fizikai, hanem a mentális állapotra is pozitív hatással van, sőt a tanulásban is segítség lehet. Csökkenti ugyanis a stresszt, javítja a hangulatot, a koncentrációt és a kognitív funkciókat, továbbá a sikerélmény által növeli az önbizalmat.

Forrás: Intersport
Elektromos kerékpárokkal a szó minden értelmében felvillanyozhatjuk a biciklitúrákat.

A közös tekerések mellett szól továbbá az is, hogy a lábizmokon túl a családi kapcsolatokat is erősíthetjük. Miközben együtt tesszük meg a kilométereket és új tájakat fedezünk fel, kiléphetünk a hétköznapi rutinból, magunk mögött hagyhatjuk az akadályokat, nehézségeket. Szinte észrevétlenül javítjuk a szülő-gyerek kommunikációt, jobban tudunk csapatban együttműködni, és persze a célok közös eléréséből is sokat meríthetünk.

Manapság pedig már attól sem kell tartani, hogy esetleg túlvállaljuk magunkat, a nyári melegben túl hamar kifulladunk, esetleg a túrafelszereléssel megpakolt kétkerekűnkkel nem tudunk lépést tartani az előreszáguldó gyerekekkel. Az elektromos kerékpárok, vagyis e-bike-ok ugyanis éppen ezt a terhet veszik le a vállunkról, miközben a testmozgás örömét is megőrzik. Az elektromos rollerekkel ellentétben itt nem passzív használók vagyunk, hanem ugyanígy aktívan kell tekernünk a pedált, mint a hagyományos biciklinél, az e-bike villanymotora csupán extra segítséget, mondhatni plusz löketet nyújt. Így jobban élvezhetjük a túrát, könnyebben tudunk a gyerekekre figyelni, és a levezető játszóterezésre vagy strandolásra is marad energiánk.

Forrás: Intersport
A bicikli mellett ne feledkezzünk el az egyéb fontos felszerelésről (pl. bukósisak) sem!

Az e-bike-ok további előnye, hogy az apukákat is könnyebb lázba hozni egy ilyen családi programmal. Általában az anyákra marad a szervezés és az előkészületekkel járó fáradtság (és valljuk be, stressz), de ha elektromos biciklit kell választani, a családfő nagy valószínűséggel önként jelentkezik majd a feladatra. Választani pedig bőven van miből, hiszen az e-bike piac sokat fejlődött az elmúlt években, ezért érdemes alaposan körüljárni a kérdést, mielőtt felpattanunk egyre. Az Intersport saját márkás trekking elektromos biciklije, a Genesis E-Touring 2.3 például ár-érték arányban elsőrangú, mivel a többi nagy gyártó modelljeinél olcsóbb, ám funkciók tekintetében nem marad el tőlük, sőt! 625 wattórás akkumulátorát a vázba integrálták, így nem fogunk beleakadni és nem vesz el mástól helyet. Magas színvonalú technológiai megoldások jellemzik: az elektromos rendszer alkatrészeit a Bosch szállítja, a váltó és a fék Shimano, tehát a kedvező árért nem kell kompromisszumokat kötni. Okostelefonos applikációval csatlakozhatunk a kerékpár rendszeréhez, így pár kattintással beállíthatjuk a rásegítés erősségét, dinamizmusát, tehát saját igényeinkhez és képességeinkhez hangolhatjuk kétkerekű e-paripánkat. A bringatúrákon pedig jól jön a Snap It 2.0 rendszerrel felszerelt alumínium csomagtartó is, ami biztonságban őrzi a szükséges felszerelést.

És ha már a felszerelésnél tartunk: amíg apa kiválasztja a megfelelő elektromos kerékpárt, érdemes átgondolni, hogy a bukósisaktól kezdve a biciklipumpáig minden fontos kellék megvan-e otthon, vagy van olyan, amit még be kéne szerezni, esetleg pótolni. Mert lehet, hogy a technikai újdonságokban a család férfi osztaga van otthon, de az anyukák listaírásban verhetetlenek, és persze ők azok, akik mindenre is gondolnak, hogy a bringatúra zökkenőmentes legyen.