Szeretetteljes érintés, ami megváltoztatja az életet: június 7-én tartják a Nemzetközi babamasszázs napját

Borítókép: Szeretetteljes érintés, ami megváltoztatja az életet: június 7-én tartják a Nemzetközi babamasszázs napját Forrás: pexels/Polina Tankilevitch
A Magyar Gyermekmasszázs Egyesülete, valamint az IAIM (International Association of Infant Massage) június 7-én ünnepli a Nemzetközi babamasszázs napot, ami a babamasszázs megalkotójának, Vimala McClure-nek a születésnapja. A babamasszázsnak évezredekre visszanyúló történelme van, ami anyáról gyermekre szállt. A babamasszázs erősíti a köteléket anya és baba között, oldja a stresszt, fejleszti és stimulálja a babát, továbbá az egészségére is pozitív hatással van.

A Magyar Gyermekmasszázs Egyesülete valamint az IAIM (International Association of Infant Massage) június 7-én ünnepli a Nemzetközi babamasszázs napot, ami a babamasszázs megalkotójának Vimala McClure születésnapja. A babamasszázsnak évezredekre visszanyúló történelme van, ami anyáról gyermekre szállt. A babamasszázs erősíti a köteléket anya és baba között, oldja a stresszt, fejleszti és stimulálja a babát, továbbá az egészségére is pozitív hatással van.

Az érintés az első szeretet nyelv, amit megtanulnak a kisbabák. A felgyorsult világukban a szeretetteljes érintés még inkább kiemelt fontossággal bír, hogy kialakuljon a kötődés, ami végigkíséri majd a gyermeket egész életén át. A babamasszázs ehhez nyújt eszközt, hogy erősítse a kötődést, szülők és a babák jobban megismerjék egymást, ezen felül rengeteg pozitív hatása van, ami kihat a babára valamint a környezetére is. A babamasszázst Vimala McClure az Indiai-, és a Svéd masszázs, a jóga és a reflexológia ötvözésével alkotta meg. Az általa kifejlesztett mozdulatsort ma már a világ 100 országában, évente több százezren sajátítják el.

„A 27 éves pályafutásom alatt megtapasztalhattam, hogy a babamasszázs mikre képes! A babamasszázs mindig a baba „engedélyével” zajlik és olyan varázslatos dolog, ami beépülve a család életébe megkönnyíti és örömtelivé varázsolja a kisbabás család mindennapjait. A nap bármelyik szakában lehet masszírozni, a lényeg, hogy zárjuk ki a külvilágot és összpontosítsunk a babánkra. Már újszülött korban el lehet kezdeni a masszázst mivel rengeteg pozitív hatása van, hasfájás csökkentésére, az alvás minőségére és a szoptatás támogatására. Amit még ki kell emeljek, hogy koraszülött babáknál is lehet alkalmazni, a szeretetteljes érintésnek köszönhetően ezeknek a babáknak gyorsabban gyarapodik a súlyuk és ezáltal előbb haza mehetnek a kórházból” - nyilatkozta a téma kapcsán Némethné Gregor Judit, a Magyar Gyermekmasszázs Egyesület elnöke, IAIM tréner.

„Természetesen a nyűgős vagy fokozott igényű kisbabák esetén is segítséget nyújt a babamasszázs, abban, hogy harmónia és egyensúly a babák és a szülők között megértve annak szükségleteit és támogatva a kicsiket” - tette hozzá az elnökasszony.

A babamasszázs alatt a szülő megérti a baba jelzéseit és képes lesz igényeire megfelelően reagálnia baba testi és lelki szükségleteire. Mivel a babamasszázsnak a szeretetteljes érintésnek igazoltan nincs negatív hatása így a szülők ezzel egy biztosan jó dolgot nyújtanak a babájuknak saját szerető kezükkel minden újszülött és kisbaba első szeretet nyelvén a szeretetteljes érintés által.

„Annak érdekében, hogy a szülőknek megfelelően meg tudjuk tanítani a babamasszázs lépéseit és át tudjuk adni a hozzá tartozó tudást, egy 5 alkalmas tanfolyamot szoktunk tartani. A találkozásokon az okleveles oktatóink egy gyakorló babán mutatják be a masszázs lépéseit, az anyukák vagy apukák már rögtön a gyermeküket kényeztethetik a mozdulatokkal. Ez a néhány alkalom egy igazán jó program, ahova ki lehet mozdulni és az új tudás megszerzése mellett találkozni lehet más szülőkkel. Bízom abban, hogy minél többen felismerik a babamasszázs rendkívüli hatásait és olyan generációkat tudunk közösen felnevelni, akik kiegyensúlyozottak, kötődnek a családjukhoz és szeretetteljes életet tudnak élni” – mondta el végezetül Némethné Gregor Judit.

A szülők az egyesület honlapján több mint 600 ajánlott Okleveles Csecsemőmasszázs Oktató közül tudják a lakhelyükhöz legközelebb esőt felkeresni, vagy akár telefonon is kérhetnek bővebb információt a +3630/589-3432 központi számon.

A Magyar Gyermekmasszázs Egyesülete évente több alkalommal indít Nemzetközi Okleveles Csecsemőmasszázs Oktató képzéseket egészségügyi és pedagógia végzettségű szakemberek számára, amelyre a www.magye.hu oldalon tudnak bejelentkezni az érdeklődők.

Forrás: pexels/Sarah Chai

Szeretetteljes érintés kihívás

A Nemzeti babamasszázs nap alkalmából a Magyar Gyermekmasszázs Egyesülete szeretné felhívni a figyelmet a szeretetteljes érintés fontosságára. Ezzel a céllal 2024.06.03-2024.06.09 között egy kihívást hirdetnek a közösségi média felületeken. A kihívás lényege, hogy minden nap meg kellene ölelni valakit minimum 8 másodpercig és erről kellene egy-egy képet posztolni és ellátni az alábbi #-el: #ölelnijó #szeretteljeserintes #nemzetkozicsecsemomasszazsnap #magye #babamasszázs.

Hogy miért pont 8 másodpercig kellene, hogy tartson az ölelés? Mert ennyi idő kell ahhoz, hogy oxitocin hormon termelődjön a szervezetünkben, aminek köszönhetően boldogabbnak érezhetjük magunkat.

Galériánkból megtudhatjátok, milyen jótékony hatásai vannak a babamasszázsnak!

Forrás: Magyar Gyermekmasszázs Egyesület