Pszichológus válaszol: Milyen hatással van a gyerekekre a videójáték?

Borítókép: Pszichológus válaszol: Milyen hatással van a gyerekekre a videójáték? Forrás: Canva (EVG Kowalievska)
A Játékidő a REGIO JÁTÉK és a Mesélj, Anyukám! közös podcast-sorozata, melyben hónapról hónapra, adásról-adásra a játékok csodálatos világát járjuk körbe. Ebben az adásban a videójátékok, a digitális játékok kerültek górcső alá. Az adás vendége Tóth Dániel pszichológus volt, aki maga is nagyon szeret videójátékokkal játszani.

A REGIO JÁTÉK és a Mesélj, Anyukám! közös podcast-sorozata, a Játékidő a múlt évben nyolc epizóddal indult. Ebben az évadban 12 részen keresztül járjuk körbe a játékok csodálatos világát vendégek és szakértők bevonásával. Újdonság, hogy vlogcasttá alakultunk: idén már videófelvételen keresztül is beleshetnek a kedves hallgatók a stúdióba.

A második évad hetedik epizódja

Minden korosztálynak és generációnak megvannak a maga szórakozási formái. A harmincas éveim közepén járok, gyerekként én is találkoztam videójátékkal. Abban az időben jött be a Commodore 64, amit még a Németországban dolgozó édesapám hozott haza és a játékok kazettán voltak, kazettásmagnóról tudtunk játszani. Mára a digitális fejlődésnek köszönhetően olyan játékok, technikai megoldások jöttek létre, amivel személyesen magam még nem találkoztam, ám a mai adás szakértője igen.

Tóth Dániel pszichológus, többgyermekes édesapa, a Digitális nevelés: Útikalauz az internet, videojátékok és okoskütyük útvesztőjéhez című kétkötetes könyv írója, geek és gamer. A játékok szerelmesekét és szakértőként mindként oldalt jól ismeri.

Videójátékok, mint digitális cumi

Talán erős hasonlat, de valójában a képernyő (a telefon, tablet, televízió és a videójátékok) bizonyos kor alatt ugyanolyan funkciót töltenek be, mint régen a pálinkás cumi. Minden helyzetben reagál rá a gyerek, hiszen dopamintermelő hatása van.

Minél kisebb gyermekről beszélünk, annál sérülékenyebb idegrendszerrel találjuk magunkat szemben. A szakértő javaslata az, hogy 2 éves kor alatt ne ülljön a gyerek képernyő előtt! 2-4 éves kor között ne hagyjuk egyedül televíziót nézni, kütyükkel játszani csak azért, hogy csendben legyen, elfoglalja magát, mert az nem hálálja meg magát. Azonban az iskolás korú gyermekek 10 éves kor felett hasznos képességeket, kompetenciákat tudnak elsajátítani. Ám ebben a korban is fontos, hogy az élményeiket kitudják beszélni a szülőknek, akik nyitott szívvel fogadják a történeteket.

Ma hajlamosak vagyunk démonizálni digitális eszközöket, így a videójátékokat is. Ebben az adásban előítélet nélkül beszélgettünk ezekről a játékokról.

Az új podcast-epizódot akár már most rögtön itt (alább) vagy Google Podcasts-on, Apple Podcaston, esetleg a Spotify-on keresztül is meg tudjátok hallgatni!

Ebben az epizódban bemutatott játék:

SMART MiWii vezeték nélküli HD játékkonzol egy TV-re és monitorra csatlakoztatható vezeték nélküli játékkonzol mozgásvezérlőkkel rendelkezik. 562 különböző játékot tartalmaz, melyből 501 klasszikus játék, 31 kirakós játék és 30 sport játék.

A Játékidő második évadának beszélgetéseit már videós formátumban is megnézheted, a második adásról készült felvételt akár most rögtön: