Neked a divat mondja meg: varázslatos női ruhák a múltból, a 20. századi magyar divat évtizedeiből

Borítókép: Neked a divat mondja meg: varázslatos női ruhák a múltból, a 20. századi magyar divat évtizedeiből Forrás: Fortepan/Semmelweis Egyetem Levéltára
Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy, szólt a Neurotic egyik száma. Valóban a divat diktálja a világ, a felnőtté válás, az életszakaszváltások egyre gyorsuló tempóját?

Mi a titka azoknak a szetteknek, amik túlélik a hóbortokat, a hamis trendeket, és miért jut annyi sok mindennek csak 15 perc hírnév? Mi tesz egy kreációt időtállóbbá, esetleg vissza-visszatérővé a tömegeknek készített ruhák futószalag-világában?

Ezt sajnos nem tudjuk megválaszolni. Lehet azonban szó Versace-szintű varázslatos ruhakölteményekről vagy eldobható konfekcióról – mit tudunk vagy akarunk megfizetni –, a divat igenis érdekel minket. Még akkor is, ha megvetjük a fast fashiont, és a kizsákmányolás elutasítójaként és a fenntarthatóság híveként a legtöbbször turkálóban vásárolunk, meg újrahasznosítunk: néha akkor is lopva vissza-visszakukkolunk a Szex és New York glamúros kilencvenes évekjébe, hogy vágyakozva megbámuljuk Carrie vagy Samantha menő szettjeit. Még jobban szeretünk a távolabbi múltba révedni, hisz felmenőink gyakran egy szimpla bevásárlásra is olyan cuccokban ugrottak ki, mintha egyenesen a kifutóra indulnának.

Révedjünk hát együtt! Fortepan-válogatásunkban minden évtizedből választottunk egy-egy jellegzetes divatfotót. Tizenegy kép, tizenegy kordokumentum a csipkétől a harangszoknyáig, a szőrmebundától a sortig. Ilyen volt a magyar divat 1900-tól 1984-ig. Kellemes nosztalgiázást!

A partihangulatú, eklektikus nyitókép 1981-ben készült. A második fotó pedig kereken 1900-as, amiről a (valószínűleg) soha vissza nem térő kényelmetlen, bő, elől fodros szett is árulkodik.

Forrás: Fortepan/Juhász Gábor

Galériánkban további kilenc lenyűgöző képet találsz ruhakölteményekről, kalapokról, bundákról és bő szoknyákról!