Különlegesek, egészségesek és finomak, mégsem esszük őket: 8 egzotikus gyümölcs, ami a kedvenced lesz!

A Magyarországon nem honos finomságokat különleges ízviláguk, textúrájuk vagy guszta megjelenésük miatt rajtam kívül is sokan fogyasztják szívesen – bár természetesen nem szereti őket mindenki, ismerek például olyan embert, aki szélsőségesen egzotikusgyümölcs-fóbiás.
De most elsősorban azokra az olvasókra gondolok, akiknek az ízlése az enyémhez hasonlatos, és szívesen csillapítják éhségüket igazi különleges frissességekkel. Az egzotikus gyümölcsök sokféle módon felhasználhatók: fogyaszthatók nyersen, turmixokban, salátákban, desszertekben, de tálalhatjuk őket a főételek részeként is. A legtöbb közülük ma már Magyarországon is beszerezhető, csak fel kell kutatni a speciális üzleteket vagy nagyobb áruházakat, hogy könnyen hozzájuk jusson az ember. A legtöbbjük piacok, fűszer-kereskedések polcain is fellelhetők, szóval ma már nem kell távoli vidékekre utazni ahhoz, hogy jóllakhassunk velük.
Illat-, íz- és színkavalkád a javából: nézzünk néhány jellegzetes példát izgalmas, ritka és kevésbé ritka egzotikumokra, és – ha még nem ismertük őket – haladéktalanul essünk velük szerelembe!
Mangó
A Dél-Ázsiából származó édes, lédús húsú ínyencség az ismertebb gyümölcsfajták közé tartozik. Színe napsárga, és isteni mind nyers, mind üdítővé préselt formájában. Bizonyos országokban a szerelem szimbólumaként tisztelik, így esküvőkön gyakran szerepel a fogások között.
Papaja
A Közép-Amerikai papaja vagy dinnyefa szintén nem ismeretlen errefelé: édes, narancssárga húsának vonzerején még a közepén található sok fekete mag sem tud sokat rontani.

Pitaja vagy sárkánygyümölcs
Szintén Közép-Amerikából származik, de általában Délkelet-Ázsiában termesztik. Több fajtája is van, leginkább fehér vagy vörös húsába élvezet belemélyeszteni a fogainkat.