Szuper a növényi étrend, de vigyázz, mert nélkülözhet egy létfontosságú tápanyagot
Ez a cikk a runnersworld.hu oldalon jelent meg először.
A növényi étrend egyre népszerűbb, ami nem is csoda: a húsfogyasztás visszaszorítása mellett az általános egészségi állapotra is nagyszerű hatással van - korábbi kutatások szerint javítja a regenerációt, jót tesz a szívnek és az érrendszernek is. Persze csakis akkor, ha minden tápanyagot megkap vele a szervezet.
A BMJ Nutrition, Prevention & Health legfrissebb kutatása szerint viszont van egy veszélye ennek az étrendnek: a kolin nevű vegyület hiánya könnyen létrejöhet akkor, ha valaki ilyen étkezést folytat.
A kutatásban étkezésekkel kapcsolatos felméréseket összegeztek Észak-Amerikából, Európáól, Ausztráliából. Ezek alapján derült ki, hogy a növényi étrendet követők nagy része kolinhiányban szenved.
A kolin egy vízben oldódó szerves vegyület, ami nagyon fontos a máj védelme szempontjából, elengedhetetlen az agyi funkciók, például a memória számára, nagyon kell az izmok működéséhez, emellett a várandós nőknek is elemi fontosságú, mert fontos a magzat agyának a fejlődéséhez. A kolin megtalálható a tojásban, a húsokban, állati eredetű ételekben - ha viszont ilyeneket nem viszel be a szervezetedbe, akkor bizony pótolni kell.
,,Futóknak is kifejezetten fontos a kolin megfelelő mennyiségű bevitele, mert ez kihatással van az általános egészségi állapotra is" - vallja dr. Emma Derbyshire.
De mennyi az annyi?
Az NIH ajánlása szerint felnőtt férfiaknak napi 550 mg, nőknek 425 mg az ajánlott kolinbevitel. A várandósság alatt érdemes 450 mg-ra emelni az adagot,a szoptatás alatt pedig a testnek 550 mg-ra lenne belőle szüksége. Viszonyításképp egy főtt tojásban 147 mg, egy adag borjúmájban körülbelül 350 mg, egy deci 1%-os tejben pedig 43 mg kolin található.
Így vidd be a szervezetedbe növényekből
A növényi étrended követőknek érdemes lenne minél gyakrabban fogyasztaniuk a következőket a kolintartalom miatt:
- Keresztesvirágúak: brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta, kelkáposzta, rukkola, retek, fehérrépa.
- Bab, szójabab
- Gomba
- Quinoa
- Földimogyoró