A kávé egy igazi superfood, de csak ha betartod ezt az 5+1 szabályt!

„A kávét élvezni kell és nem függni tőle”- mondják az igazi ínyencek.
„Nem fogyasztani, hanem használni érdemes” – hangsúlyozzák az egészségtudatos táplálkozás hívei.
Ma már számos kutatás bizonyítja, a kávénak igenis van helye az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban, hiszen tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal, ezáltal javítja a májműködést, csökkenti a cukorbetegség és a vesekő kockázatát, nem mellesleg a szívre és a keringési rendszerre, az emésztésre, sőt még az agyműködésre is jótékonyan hat. Persze csak ha mértékkel fogyasztjuk.
Mert a koffeinbevitel túlzásba is vihető és akkor minden a visszájára fordul: túlpörgeti a szívet, izomgörcsöket és dehidratáltságot okoz. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudjuk, hol a határ, hány csészényit engedhetünk meg belőle magunknak.
Az általános ajánlás szerint napi 2-3 kávénál több egészséges embereknek sem ajánlott, a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek pedig általában még ennyi sem, és akinek refluxa van, az jobb, ha elfelejti ezt az italt! Az, hogy neked pontosan mennyi engedélyezett egy nap, teljes mértékben egyéni tényezők függvénye. Érdemes figyelned a tested jelzéseit, hány csészényi kávé után érzed azt, hogy már diszkomfort érzetet okoz.