A 9 legegészségesebb zöldség, ami nélkülözhetetlen szervezeted számára
Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a zöldségek fogyasztása rendkívül fontos egészségünk szempontjából. De minden zöldség egyenlő, vagy némelyik jobb, mint mások napi vitamin- és ásványianyag-szükségletünk kielégítésében?
Egyes zöldségek sokkal hasznosabbak, mivel bizonyos tápanyagokban bővelkednek. Íme néhány, amit feltétlen hozzá kell adni az étrendedhez, ha fokozni szeretnéd a vitaminok és ásványi anyagok bevitelét.
Milyen vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségünk?
Először is határozzuk meg, miről is beszélünk pontosan. A vitaminok szerves anyagok – élőlényekből származnak vagy általuk állítódnak elő, és általában szén- és hidrogénatomokat tartalmaznak. Az ásványok viszont szervetlen, természetben előforduló anyagok, amelyek kőzetekből, talajból vagy vízből származnak. Szervezetünknek kis mennyiségben szüksége van bizonyos vitaminokra és ásványi anyagokra a működéséhez – ezekhez a legtöbb ember változatos és kiegyensúlyozott táplálkozással juthat hozzá.
A nélkülözhetetlen vitaminok közé tartozik az A-vitamin, a B-vitamin és a folsav, valamint a C-, D-, E- és K-vitamin.
Ásványi anyagok tekintetében többek között kalciumra, jódra, vasra, rézre, káliumra és cinkre van szükségünk.
Milyen zöldségeket együnk, hogy ezek a tápanyagok bekerüljenek étrendünkbe?
A gyümölcsök és zöldségek széles választékának fogyasztása fontos annak érdekében, hogy elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot kapjunk. Egyes zöldségek azonban különösen tápanyagdúsak!