Miért szeretjük annyira az édes ízeket? A stressz és a rossz alvás is okozhatja a sóvárgást

cukorfogyasztás, diabétesz, egészséges táplálkozás, cukor, Forrás: Unsplash / Yarden
Talán nem lövünk mellé azzal az állítással, hogy ha ma csakis gyümölcsökből nyerhetnénk édes ízeket, sokan – nagyon sokan – hiányolnák a kedvenc sütit, csokit, kekszet és úgy általában a hozzáadott cukrokat tartalmazó édességeket. De vajon miért vált ilyen fontossá az édes íz számunkra?

Hozzáadott cukor nagyon sok élelmiszeripari termékben megtalálható. Már csak ezért sem meglepő, hogy tudatosan is keressük az édes ízt tartalmazó ételeket. Egy korábbi kutatás szerint az édesség utáni sóvárgás ma már annyira elterjedt, hogy egyes szakemberek azon töprengenek, vajon van-e még esély arra, hogy az édes íz utáni sóvárgást oly mértékre csökkentsük, ami láthatóan megjelenik az édességipari termékek eladási számaiban is. Sokféle okból vágyunk a cukorra – ezek egy része fiziológiai, mások pedig pszichés okokat rejtenek.

Ilyen ok például a kondicionálás!

Amit megeszünk – azzal együtt, hogy mikor, miért és mennyit – viselkedési mintává alakulhat. Egy szintén a témához kapcsolódó kutatásban azt találták, hogy amire vágyunk, az a klasszikus kondicionálás eredménye: olyan viselkedés, amit idővel elfogadunk, mert a szervezet jó érzést, vágyat közvetít számunka. Az intenzív vágyat idővel kényszernek vagy szokásformáló „élménynek” érezhetjük. Azt is megállapították, hogy a feldolgozott élelmiszerek – különösen azok, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak – erősen átalakítják és ezáltal befolyásolják a táplálkozási szokásokat, az ízérzékelést. Olyan, mintha függést okoznának ezek a termékek az intenzív ízek révén.

cukor, diabétesz, világnap, édesség, édes íz,
Forrás: Pexels / Polina Tankilevitch

A cukor szokásformáló hatása

A cukros ételek ugyanúgy befolyásolnák a szokásainkat, mint a drogok? A tudomány ezen a ponton nem teljesen világos. Mindazonáltal a cukros élelmiszerek kiválthatják a „jó közérzetet”, azaz a dopamin felszabadulását az agy jutalomközpontjában. Minél több dopamin termelődik az agyban, annál inkább vágyódunk.

Mesterséges édesítőszerek

Lehetséges az is, hogy a mesterséges édesítőszerek, amelyekből a kisebb édesíz-élmény miatt sokkal többet használunk, mint a cukorból, idővel megváltoztathatják az ízlelési preferenciáinkat. Teoretikusan az is felmerül, hogy amikor hozzászokunk a mesterséges édesítőszerek túlzottan édes ízéhez, az édesebb ételek iránti vágyunk felerősödhet. Egy 2015-ös kis volumenű tanulmányban a kutatók nyomon követték az édesség iránti sóvárgást egy 20 fős csoportban, akik lemondtak minden édesítőszerről. Két hét elteltével a résztvevők 86,6 százaléka számolt be arról, hogy már nincs cukoréhsége. Ebből arra a következtetésre jutottak a szakemberek, hogy viszonylag rövid idő alatt lényegében megszüntethető a sóvárgás. Az orvosszakmának fontos lenne közvetítenie a páciensek felé ezt a jelenséget, mint komoly egészségügyi előnyöket tartalmazó kihívást.

cukor, cukorfogyasztás, cukorbetegség, diabétesz, világnap,
Forrás: Pexels / Tijana Drndarski

Stressz és a feszültség

A szervezet a stresszre olyan hormonok kiválasztásával reagál, amelyek az étkezési vágyhoz is kapcsolódnak. A kortizol mint stresszhormon felszabadulása például az édes ételek iránti vágyat növelheti. Ha pedig hosszú ideig stressznek vagyunk kitéve, akkor az várható, hogy érzékenyebbé válunk a hozzáadott cukrot és zsírokat tartalmazó, tehát a kalóriadús fogások iránt.

Pihenés és alvás minősége

A kapcsolat aközött, amit eszünk és aközött, hogy milyen általában a pihenés és az alvás minősége összetett. Arról is készült tanulmány, hogy azok az emberek, akik nem alszanak eleget, olyan ételekre vágynak, melyek édesek, sósak, magas keményítőtartalmúak. Ezzel szeretnék növelni az alacsonynak megélt energiaszintet. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a cukros ételek nagymértékben rontják az alvás minőségét. Ezért is fontos, hogy este, lefekvés előtt már ne fogyasszunk édességet. Ebből a szempontból az édes fogásokat legjobb lenne ebédhez enni.

Édes utáni sóvárgás és a női ciklus

A menstruáció előtti napokban is érezhetünk erősebb étvágyat, vágyódást bizonyos ízek után, például az édes után. Ám azt is felfedezték, hogy ez a jelenség inkább kulturális természetű és nem biológiai, ugyanis egy kutatás inkább az Egyesült Államokra lokalizálta a jelenséget, más országokban nem volt kiugróan gyakori. Az azonban kétségtelen, hogy édesség hatására a szervezetben endorfin szabadul fel, ami jó közérzetet, kellemes érzést hoz számunkra.

A diabétesz világnapja

1991 óta dedikálunk napot a cukorbetegségnek, amely az elmúlt évtizedekben kritikus méreteket öltő globális egészségügyi problémává nőtt. Minden év november 14-én, Sir Frederick Gant Banting születésnapján tartják a megemlékező világnapot, aki Charles Besttel együtt fedezte fel az inzulint 1922-ben. A két tudós 1923-ban megosztva kapott orvosi Nobel-díjat tudományos munkájukért. A cukorbetegek száma 1980 és 2014 között 108 millióról 422 millióra emelkedett. Előfordulási gyakorisága gyorsabban nő az alacsony és közepes jövedelmű országokban, mint a magas jövedelmű országokban. A cukorbetegséggel összefüggésben számos nagyon súlyos szövődmény alakulhat ki, ilyen a vakság, a veseelégtelenség, a szívroham, a szélütés és az alsó végtag amputációja. 2019-ben a cukorbetegség és cukorbetegség okozta veseelégtelenség becslések szerint 2 millió ember halálát okozta. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres fizikai aktivitás, a normál testsúly fenntartása és a dohányzás kerülése a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének biztos módja. A cukorbetegség szigorúan kontrollált táplálkozással, testmozgással, gyógyszeres kezeléssel, valamint a szövődmények rendszeres szűrésével és gyógyításával kezelhető, így súlyos következményei elkerülhetőek.

Nem kell elfogadni, hogy édesszájú vagy

Ám azt is vizsgálták már szakemberek, hogy lehet genetikai vonatkozása az édes íz preferenciának, hiszen akadnak bőven olyanok köztünk, akik egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben fogyasztanak cukros fogásokat. De ha te az édesszájúak közé tartozol, akkor jó hír, hogy újra lehet huzalozni az idegrendszert ebből a szempontból is, hiszen kutatások azt mutatják, hogy még akkor is, ha a vágy erős, a következetes ellenállás összességében kevesebb vágyat eredményezhet. Ám az is kiderült, hogy az étkezés vagy bizonyos ízek túlzott korlátozása idővel fokozhatja a vágyódást. Ezért is jó megoldás az elfogyasztott kalóriák csökkentését célul tűzni, ha például fogyni szeretnénk, ahelyett, hogy valamit teljesen megvonunk magunktól. Ezzel a megoldással általában bármilyen íz után csökken a sóvárgás.

Csillapíthatatlan a cukoréhséged? Ezeket szerezd be, mielőtt újra a nasiért nyúlsz!