8 vitamin és ásványi anyag, ami ősszel különösen nélkülözhetetlen: ezekkel támogasd immunrendszeredet

Borítókép: 8 vitamin és ásványi anyag, ami ősszel különösen nélkülözhetetlen: ezekkel támogasd immunrendszeredet Forrás: Pexels/ Yaroslav Shuraev
Ősszel könnyebben megfázunk és hamarabb elérnek bennünket a betegségek, ezért ekkor kiemelten fontos, hogy immunrendszerünket a megfelelő vitaminok kíséretében támogassuk a betegségektől mentes mindennapokért és az egészséges szervezetért!

Az őszi évszakban elengedhetetlen, hogy megfelelő vitaminpótlásban részesítsük a szervezetünket, hiszen ilyenkor sokkal kevesebb lehetőségünk van az értékes ásványi anyagok és nyomelemek természetes úton történő pótlására. A hűvös eljövetelével megszaporodik a megfázásos betegségek és felső légúti problémák száma, és a nyirkos időben hajlamosabbak vagyunk sokkal hamarabb megfázni és ágynak dőlni.

Hogyan támogathatjuk immunrendszerünket ősszel?

Ősszel nemcsak a vitaminpótlásra érdemes odafigyelni, hanem arra is, hogy immunrendszerünk más megoldások révén, egészségesen és felkészülten „várja” a vírusokat és baktériumokat, és ellenállóbb legyen velük szemben. Például az alapvető hidratálás, a megfelelő folyadékpótlás ilyenkor is kiemelten fontos. Érdemes a reggelt egy nagy pohár vízzel indítani, és csökkenteni azoknak a dolgoknak a mennyiségét, melyek a szervezettől elvonják a kellő folyadékmennyiséget pl. koffein, alkohol stb.

Hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, érdemes sok-sok gyümölcsöt, zöldséget, növényi rostot és fehérjét bevinni a szervezetünkbe, és természetesen az egészséges zsírok és szénhidrátok sem maradhatnak el ősszel sem, ám ezek mennyiségére mindenképpen oda kell figyelni.

Forrás: Pexels/Vanessa Loring

Fogyasszunk olyan élelmiszereket, melyek támogatják az immunitásunkat, például probiotikumokban gazdag, fermentált ételeket. A probiotikumok jót tesznek az emésztésnek és a bélrendszernek, illetve az immunrendszer megfelelő védelmének szolgálatában állnak, hiszen elengedhetetlenek annak erősítéséhez. Bőven van miből válogassunk ilyen téren, de csak, hogy néhányat felsoroljunk a legjobb probiotikumok közül, meg kell említsük a joghurtot, a kefirt, a misót, a fermentált savanyúságokat, a lágyabb sajtokat, a kimchit vagy éppen a tejet.

Ősszel érdemes minél többet kint tartózkodni a friss levegőn – természetesen csak akkor, ha az időjárás engedi, és sokat mozogni, illetve megfelelő mennyiségű és minőségű alvással támogatni szervezetünket a kipihentség és a regenerálódás érdekében.

Olvasd el galériánkból, melyek a legfontosabb vitaminok az őszi szezonban!

Az ÉVA magazin írása.