5 film, ami mentális betegségről szól: vannak köztük kasszasikerek is

Borítókép: 5 film, ami mentális betegségről szól: vannak köztük kasszasikerek is Forrás: pexels/Joyce Dias
Az érzelmi sérülékenység, a trauma és az ezekből következő mentális megbetegedés nem kerülheti el a társadalmi megbélyegzést, holott az élet nélkülözhetetlen része.

A feldolgozatlan fájdalmak, az egyéni és kollektív traumák hamar megtalálták az utat a moziba, a fősodorbeli filmekben gyakran a thriller vagy a horror zsánerébe öltöztetve, újabban pedig képregényhősök válnak perifériára taszított szerencsétlenekké, akinek degeneratív állapotáért az egész társadalom felelős (Joker). A mentális betegség ilyenkor démonikus színezetet kap, alaposan eltorzítva a világ ítélőképességét az „őrültekkel” szemben.

Mostani válogatásunk szándékoltan elkerüli a rémisztgetős műfajokat, és a dráma univerzumából választ példákat, ahol az alkotógárda hőseihez elfogadó, empatikus módon közelít, és fontosnak tartja, hogy a befogadó félelem helyett együttérzéssel tekintsen arra, aki megsérült. Normális szemmel belelátni a „Bolond” fejébe persze mindig sokkoló élmény, és ha ez egy filmnek igazán összejön, akkor a nézőt alaposan fejbe tudja kólintani az alternatív perspektíva.

Észvesztő

A hatvanas években játszódó film egy pszichiátria lakóinak története. Az öngyilkossági kísérletig eljutó, kamasz Susanna (Winona Ryder) borderline-személyiségzavarral kerül az intézetbe, majd két évet tölt bent a különböző stádiumú női betegek közösségében. A film végigkíséri a hősnő gyógyulását, és megszakításos technikával megismertet bennünket traumatikus múltjával is. Angelina Jolie Oscar-díjat kapott Suzanna egyik betegtársának bravúros megformálásáért, de azért a nála visszafogottabb színészi játékkal élő Winona Ryderre is megéri emlékezni.

Forrás: Suzanne Tenner 1999 Columbia Pictures, Inc

Galériánkban további 4 filmet találsz!