8 különleges őszi íz, amely nélkül nem teljes a szezon
Forrás: Envato/nosovaolha
Azt hiszem, abban mind egyetérthetünk, hogy az ősz az egyik olyan évszakunk, mely a leggazdagabb alapanyagokat kínálja tálcán nekünk – vétek lenne kihagyni őket a konyhából és a mindennapokból. A kedvencem ebben az évszakban, hogy akármerre járok, mindenhol megcsap az a kellemes illat, amelybe beleszippantva az ember egyből igazi őszi hangulatba kerül. Elég elmenni egy jó gardróbfrissítés apropóján valamelyik plázába, biztos, hogy belebotlunk legalább három olyan bódéba, ahol őszi illatú gyertyákat és szépségápolási termékeket árulnak.
De nem is kell talán ennyire messzire menni, csupán csak jó rétegesen felöltözni, és elsétálni a közeli erdőbe vagy rétre egy frissítő kiruccanásra. Bár itt nem a klasszikus illatokkal találkozhatunk, mégis a természet valahogy ontja magából az ősz esszenciáját – elég csak a fenyők gyantás illatát az orrunkban érezni, vagy végig sétálni egy avarral borított ösvényen. A nedves avar, a friss föld és a színes falevelek illatkeveréke olyan hangulatot áraszt, amit semmilyen gyertyával nem lehet visszaadni. És talán pont ezért szeretjük annyira az őszt: mert minden érzékünket bevonja – látványban, ízekben és illatokban egyaránt.

Az illatok mellett persze az ízek azok, amelyek teljes mértékben átadják a szezon varázsát. Az őszi konyha tele van olyan alapanyagokkal, amelyek egyszerre táplálóak és nosztalgikusak. Az évszak gazdagsága pedig egyértelműen abban rejlik, hogy mindenki megtalálhatja benne a saját kedvencét: a fűszeres, édeskés ízek kedvelőitől kezdve egészen a sós, melengető fogásokat előnyben részesítőkig. Ne felejtsük, hogy a természet most adja a legjobb vitaminforrásokat: az almát, a körtét, a diót, a sütőtököt, és még rengeteg finomságot, melyek egyszerre egészségesek és sokoldalúan variálhatók. Ezek az ízek hozzák közelebb a kuckózós estéket, a családi összejöveteleket és a közös sütés-főzés örömét.











