Moss fogat a borivás előtt!

Borítókép: Moss fogat a borivás előtt! Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
Noha a legtöbb esetben egy finom pohár bor gondolata egy nehéz és fárasztó munkanap után igazi örömmel tölt el minket, sajnos be kell látnunk: a fogainknak – a kólához és a kávéhoz hasonlóan – nem mindig tesz jót kedvenc nedűnk.

Nagy többségünk a fog elszíneződése kapcsán elsőként a vörösbor káros hatásaira asszociál – ez azonban akár megtévesztő is lehet. A vörösbor sötét tónusa okán kétségtelenül hamarabb színezi meg a fogzománcot, sötét színű filmréteget képezve azon. Mindazonáltal a fehérbor savtartalma sokkal magasabb a vörösborénál, így hosszú távú hatása valójában súlyosabb lehet, mint egy „egyszerű” elszíneződés. Különösen érdekes, hogy a friss, kiugróan gyümölcsös rozéknak és habzóboroknak tulajdonítják a legtöbb maró hatású savat, így mennyiségi fogyasztásukkal legyünk kiemelkedően óvatosak.

A fogmosás igen hasznos lehet borfogyasztás előtt, ugyanis egy 30 másodperces gyors tisztítás segít a fog elszíneződésének megelőzésében. Ugyanakkor borfogyasztás után közvetlenül nem érdemes kapásból a fogkefe után nyúlnunk, mivel a borban található savaktól leheletnyit fellágyul a fogzománcunk, és egy hirtelen ötlettől vezérelt fogmosással inkább nagyobb károkat okozhatunk benne. A megfelelő sajtfogyasztás mindazonáltal segít semlegesíteni a borban található savakat, így védve fogaink természetes állapotát.

A FOLYTATÁSÉRT KATTINTS IDE!