Így hűtsd le gyorsan a bort, ha nem tudsz órákat várni
Aggodalomra semmi ok, mert van néhány nagyon gyors és tényleg működő megoldás arra, hogy igazán rövid idő alatt lehűtsd a bort pont olyan hőmérsékletűre, amilyennek lennie kell.
1. Használd a jó öreg fagyasztót
Elsőre nem találjuk fel a spanyol viaszt, az majd ráér később. De tényleg az egyik legjobb, legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás ez: egy fagyasztó, amiben van némi hely egy üveg bor számára. Azért legyél nagyon óvatos, túl sokáig ugyanis nem ajánlatos bent tartani, különösen habzóbor esetén, mert félő, hogy felrobban az üveg. 45-60 perc alatt tökéletes hőmérsékletű lesz!
2. Vizes törülközővel még gyorsabb
Ahogy írtuk, egy üveg bor a fagyasztóban maximum egy óra alatt hűl le fogyasztható hőmérsékletűre. Ha sokallod és szeretnéd ezt az időt akár 20-30 percre is rövidíteni, akkor kis törülközőt nedvesíts be – természetesen hideg vízzel –, csavard körbe ezzel a törülközővel az üveget és úgy tedd be a mélyhűtőbe.
3. Gondolkozz kisebb adagokban
Ha nincs sok időd vagy türelmetlen vagy, ahelyett, hogy gyorsan egy egész üveget szeretnél lehűteni, dekantálás után kiöntve egy-egy poharat rakj csak be a hűtőbe, vagy ami még jobb, a mélyhűtőbe. És akkor tényleg csak pár percet kell várnod arra, hogy elfogyaszd a jól megérdemelt italodat.