18 tipp sütéshez, hogy gördülékenyebben menjen a karácsonyi készülődés: tortadíszítés 5 másodperc alatt

Borítókép: 18 tipp sütéshez, hogy gördülékenyebben menjen a karácsonyi készülődés: tortadíszítés 5 másodperc alatt Forrás: Canva (pixelshot)
Egyet ígérhetünk: egy csapásra mester szakácsnak érzed majd magad, ha kipróbálod ezeket a trükköket. Olvasd el őket és többé eszedbe ne jusson sírni az odaégett kekszek és csúnya torták miatt.

Ez a cikk az ÉVA Magazin egy korábbi lapszámában jelent meg először „Trükkök sütéshez" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

1.

Feltörted a tojást, és néhány kóbor tojáshéjdarab beleesett a tálba. Semmi gond! Könnyedén kihalászhatod őket a következő módszerrel: nedvesítsd be a mutatóujjadat, ez odavonzza a héjdarabkákat, és így már könnyedén kikaphatod a tálból.

2.

Legutóbb akkor vettél barna cukrot, amikor csokis muffint sütöttél a tesód szülinapjára? Azóta eltelt egy kis idő, és a cukor kőkemény téglává változott a dobozában, így eszedbe se jut hozzányúlni. Nem kell azonnal a szemétbe dobnod! Öntsd egy tálba, takard le egy nedves papírtörlővel és tedd a mikróba. 20 másodpercenként ellenőrizd, hogy hogy áll, vagy told ugyanígy a forró sütőbe 5 percre.

3.

Sok recept szobahőmérsékletű tojást ír, mivel azzal sokkal hatékonyabb a munka például egy tészta esetében. Ha elfelejtetted előre kivenni a hűtőből, akkor sincs gond: csak tedd egy tál meleg vízbe 5–10 percre felhasználás előtt.

Forrás: Canva (Gpoint Studio)

4.

A banánkenyér receptje bizony (túl)érett banán után kiált, de mi van, ha épp nincs otthon egyetlen szottyos példányod sem? Tedd a sárga banánokat egy tepsibe, és kábé 40 percre told őket a forró sütőbe. Az eredmény szénfekete héjú, belül puha, krémes gyümölcs lesz.

5.

Hogyan mentsd meg az égett aljú kekszeket? Sokkoló élmény kinyitni a sütőajtót és meglátni, hogy a gondosan előkészített sütik odakozmáltak, a vendégek pedig perceken belül megérkeznek. Semmi pánik, ki ne dobd őket! Fogj inkább egy kézi sajtreszelőt és az égett aljukat egyszerűen reszeld le.

6.

Nincs is vidámabb látvány egy nagy tálca színes cukormázas muffinnál. Csak egy zacskó pillecukorra lesz szükséged hozzá. Kábé 5 perccel azelőtt, hogy kivennéd a kész sütiket a sütőből, tegyél mindegyiknek a tetejére egy-egy pillecukrot. A hátralévő öt perc alatt tökéletes cukormázat kapsz, ahogy a cukrok ráolvadnak a muffinokra.

7.

Tortadíszítés 5 másodperc alatt? Hagyd a bonyolult habfodrokat és az egyedi cukorvirág-díszítést a profikra. Egy sütikiszúróval és pár zacskó színes tortadarával pikkpakk készíthetsz kedves, minimalista dizájnt: helyezd a sütikiszúrót a torta tetejére, a belsejébe szórd a tortadarát, majd vedd el a kiszúrót. A fantáziádnak csak az otthon fellelhető sütiformák szabhatnak határt! Úgy is megpróbálhatod, hogy magát a formát hagyod ki, és az egész tortát szórod be a cukorral.

8.

Ha kevés az időd a házi kenyér sütésére, és azt szeretnéd, hogy gyorsan megkeljen a kenyértészta, nem kell órákig várnod rá, ha van otthon egy elektromos melegítőpárnád. Takard le egy vastagabb törölközővel, helyezd rá egy tálban a tésztát, és egy órán belül gyönyörűen a duplájára fog kelni.

Forrás: Canva (pixelshot)

9.

Igazán csinos almás pitét szeretnél? Tedd a szokott módon a tésztát a formába, majd nézz körül a konyhában: vegyél elő dugóhúzót, kiskanalat, kisvillát, ezekkel változatos mintákat nyomkodhatsz a pite szélébe. Sőt, ha egy gyöngy nyaklánccal mész végig a széleken, igazán egyedi sütemény lesz a végeredmény.

10.

Rázva, nem felverve! Ne aggódj, ha nincs kézi mixered vagy robotgéped a tökéletes tejszínhabhoz. Csak vegyél elő egy üres befőttesüveget, öntsd bele a tejszínt és kábé 3 percig rázd erőteljesen. Plusz előnye, hogy ezzel elégetsz vagy ezer kalóriát…

11.

Ez a technika biztosan a gyerekek kedvence lesz. Fújd fel a lufit, mártsd olvasztott csokiba. Várd meg, amíg rádermed, majd pukkaszd ki a lufit: kész is a csokitányér. Tehetsz bele gyümölcsöket, sütiket, pudingot, krémeket.

12.

Igazán egyedi kekszeket készíthetsz, ha előveszel egy rég nem használt metszett kristálypoharat és az aljával mintákat nyomkodsz a sütikbe. Például karácsonyra tökéletes hópelyhes sütiket kreálhatsz így. Attól függően, hogy mekkora sütit tervezel, használhatsz akár kisméretű vázát is.

13.

Ajánlatunk uzsonnára, reggelire: süss egy adag finom muffint, vágd félbe őket, vagy egyszerűen kapd le a tetejüket. Kend meg bármilyen krémmel, lekvárral, pudinggal, tejszínhabbal, majd tedd vissza rá a fedelét. Ínycsiklandó szendvics, igaz?

Forrás: Canva (RitaE, pixabay)

14.

Ha felhasználás előtt 10 percig a sütőben pirítod az olajos magvakat, azzal elmélyíted az ízüket, és nem kell ízfokozókat, kivonatokat, aromákat használnod az ételhez vagy a süteményekhez. Filmnézés alatti nassnak is tökéletes.

15.

Szoktál aszalt gyümölcsöt használni? Próbáld ki most úgy is, hogy teába áztatod 10–15 percre, így az íze is frissebb lesz, és még meg is puhul, könnyebb lesz kezelni, sütibe darabolni.

16.

Nincs ötleted, hogyan díszíthetnéd rekord idő alatt ízlésesen a tortát, süteményt? Íme, a mi tippünk: némi narancshéjat forralj pár percig cukorszirupban, majd forgasd meg kristálycukorban.

17.

Manapság a digitális mérleg elengedhetetlen kelléke a háztartásnak, mert sokkal pontosabban mér, mint a régiek. Hallgass ránk: mindenképp szerezz be egyet, mert nagyon megkönnyíted vele az életedet. Szintén muszáj, hogy legyen otthon mérő-kanálkészleted. Ha a recept egy evőkanál hozzávalót ír, csak előkapod a mércét: rengeteg időt és kárba veszett alapanyagot spórolhatsz meg a méricskélésen. Az alap konyhafelszereltséghez tartozik még a sütőhőmérő, hogy pontosan be tudd állítani a megadott hőmérsékletet az egyes receptekhez. Így nem kell ötpercenként ellenőrizni a sütit, hogy megsült-e, semmi nem ég oda, és semmi nem marad nyers.

18.

Felejtsd el a vaníliás cukrot és vásárolj egy üvegcse igazi vaníliakivonatot! Fölösleges kiadásnak tűnhet, de megéri, hiszen az íze annyival mélyebb és intenzívebb, mint olcsó társainak. Kevés kell belőle és azonnal elvarázsol bármilyen desszertet.

Galériánkban mutatjuk, hogyan kell helyesen tárolni a lisztet, cukrot és egyéb hozzávalókat!