A legjobb ételek terhesség idején: ezeket fogyaszd, ha babát vársz

Borítókép: A legjobb ételek terhesség idején: ezeket fogyaszd, ha babát vársz Forrás: pexels/Nadin Sh
Szívhang! Euforikus érzés, hogy a babád már több, mint egy embrió: saját szívverése van, személyiség is lesz, vagy máris az (erről megy a vita), de: él. Már most minden erőddel azon vagy, hogy segítsd. Megfelelő táplálkozás, a sűrű, de könnyed testmozgás és (bizonyos esetekben) a szex szabályozása. Egyelőre ez minden, amit tehetsz. Nézzük, mit kell enni terhesség alatt.

Annyit előre tisztázhatunk, hogy a baba mindent magának akar. Képes a kismama fogaiból kiszivattyúzni a kalciumot – persze pusztán biológiai alapon. Ezért a hétkönapokban is érvényes „változatos, kis adagokban elfogyasztott, adalékmentes” étrend ilyenkor különösen fontos. A nagynéni nem releváns, aki kacagva emlékszik vissza, hogy: „Egyik kezembe kolbász, másikba koviubi, ez a kívánósság, kedvesem!” Ugyanakkor nem kell egyből dietetikushoz rohanni. Senkiből nem lesz Rosemary, ha többet kíván ebből vagy abból. A lényeg a változatosság és a tudatosság. És persze minél kevesebb félkész cucc a mikróból. Amíg terhes vagy, akár meg is megtanulhatsz (ha nem tudtál) istennőként főzni!

Folsavban gazdag ételek

A folsav csökkenti a korai idegrendszeri elváltozások esélyét (velőcső záródás), de a vérképzésben és más mikrobiológiai folyamatokban is nélkülözhetetlen.

Spenót, brokkoli, lencse, citrusfélék, bab, teljes kiőrlésű gabonák, dúsított gabonapelyhek. Szerencsére folsavat könnyű nagy mennyiségben „megenni”.

Konyhai tipp: Felejtsd el a spenótfőzeléket (már ha nem szereted jó fokhagymásan!). A spenótos tört krumpli olyan köret, amit minden kedvenc sültedhez fogyaszthatsz akár minden nap. Például lencsefasírt mellé (extra folsav-bomba). Ezúttal a krumpli kalóriatartalma miatt sem kell aggódnod. Azt a gyerek úgyis letölti magának.

Vasban gazdag ételek

A vas elsődleges a vérképzésben. Neked és a babának is esszenciális a megfelelő oxinénellátáshoz.

Vörös húsok, csirke, tojás, lencse, cékla, spenót, teljes kiőrlésű gabonák.

Konyhai tipp: Már megint itt a spenót. De inkább a pörköltről beszéljünk most. Illetve helyette a bakonyi tokányról, ami gombás-tejszínes-zöldfűszeres, vagy a tükörtojással és sajttal megfejelt Holstein-szeletről. Egyiket sem nehezebb odavágni a tűzhelyre, mint a hagyományos pörköltet, mégis adják a szükséges vasat (és fehérjét), és sokkal izgalmasabbak is.

Galériánkban további tippeket olvashatsz a legjobb terhesség alatti ételekről!