A legjobb tejfakasztó receptek: nagymamám köménymaglevese mindent visz!
– Na hun van az a gyerek? – rikkantotta nagyanyám köszönés nélkül, mikor minden jóféle vidéki élelmiszerekkel megrakva leszállt a motorvonatról a késő szocialista debreceni pályaudvaron. 78 évesen sem hagyta, hogy nagybátyám kivegye a kezéből a csíkos banyaszatyrot. Ő bizony azért jött, hogy a kis Mártikát (unokanővéremet) feltáplálja, ne a szatyrot ráncigálják, hanem vigyék oda mielőbb. Amint belépett a lakásba azonnal határozott parancsokat osztogatott, Mártit ágyba utasította „fekve fogsz szoptatni, kincsem”, a konyhából mindenkit kitiltott, és rögvest nekiállt varázsolni. A gőzlepte fazekak titkos elixírjeinek és a Nagyi határozott tanácsainak köszönhetően Márti melléből három nap múlva spriccelt a tej.
Az édeskömény és a köménymagleves
A Nagyi vezértrükkje a köménymagleves volt. Az édeskömény fitoösztrogéneket tartalmaz, ezek a különböző női nemi hormonokhoz hasonló funkciókra képesek a szervezetben. Az édeskömény így növeli a tejtermelést, javítja az emésztést és csökkenti a gázképződést mind az anyánál, mind a babánál.
Konyhai tipp: A klasszikus „köménymagos becsináltleves” modern verziójához előbb pirítsuk meg az egész kömény olaj nélkül, használjunk teljeskiőrlésű lisztet, egy buggyantott tojással és egy kis szerecsendióval is feldobhatjuk. Kész, teljesértékű fogás, családi kedvenc. Garantált, hogy a kismama sem pusztán a hatás kedvéért fogja szeretni.
A zab és zabkása
A zab gazdag vasban, így segít megelőzni a vashiányt, ami gyakori probléma a szoptató anyáknál. Fáradékonyság, oxigénhiány, netalán vérszegénység kilőve. Emellett a zab magas rosttartalmával támogatja az emésztést és hosszan tartó energiát biztosít.
Konyhai tipp: A Nagyi még otthon darálta durvára a zabot a kásához, nekünk szerencsére ott van a (bio-)zabpehely, amiből nagyon könnyű kását főzni. De ennyi kényelemmel elégedjünk is meg, kerüljük a félkész, felöntős zabkásákat! Inkább főzzük magunk mákkal, adjunk hozzá lekvárt vagy friss idénygyümölcsöt. Mazsolával, olajos magvakkal is isteni reggeli – nem csak „tejgyárosoknak”.