Afrodiziákumok a konyhában: ínycsiklandó szenvedély és érzéki élmények

Borítókép: Afrodiziákumok a konyhában: ínycsiklandó szenvedély és érzéki élmények Forrás: pexels/Pixabay
A szerelem és a nemi vágy fokozása évezredes küldetése az alkimistáknak, sámánoknak, mágusoknak, vajákosoknak, és manapság bizony a vegyészeknek. A különböző kultúrákban hol a termékenység fokozására, de olykor, mint Rómában például, puszta hedonizmusból fogyasztották a gerjesztő vagy annak hitt varázsszereket. Természetes, hogy sokuk fűszerként vagy adalékként épült be a konyhai művészetbe. Lássuk, mik a legfontosabb „konyhadiziákumok”.

Ízletes és az érzékeket fokozó ételt, italt készíteni manapság már nem is olyan nagy trükk. Egy ügyes konyhaboszorkánynak ma nem kell porított szkarabeuszt (ganajtúró bogarat), a szarváért lemészárolt rinocérosz-port vagy halálos alkaloidokat tartalmazó nadragulyát keverni az ételbe. Van épp elég alapanyag, amik közül jó néhány valóban vágyserkentő hatású lehet.

Szarvasgomba – Róma luxusa

Ha laza erkölcsökre vadászunk, az ókori Róma minden bizonnyal vezető történelmi példát mutat. A szarvasgomba luxuscikknek számított még a dúsgazdag patríciusok között is, mégis elmaradhatatlan csemegéje volt a mértéktelen falatozással, italozással egybekötött életunt orgiáknak. Tulajdonképp semmi nem igazolja, hogy a szarvasgomba afrodiziákum lenne, csupán az a megfigyelés, hogy a gímszarvas ettől kap erőre párzás előtt. Az illata és íze állítólag oly mértékben növeli a szenvedélyt, hogy egy olasz mondás szerint „Aki erkölcsös és erényes életet szeretne élni, az ne kóstolja meg a szarvasgombát.” Nos, ha a szándékaink tisztességesek…

Konyhai tipp: Használjunk szarvasgomba olajat tésztákhoz vagy rizottóhoz. Egy kevés szarvasgomba pehely is elegáns és különleges ízt ad bármilyen fogásnak, és garantáltan lenyűgözi szerelmünket.

Forrás: Pexels/Pixelme Stock Photography

Ilang-ilang – A szerelem illata

Kevésbé elterjedt, de a távol-keleti élelmiszerboltok szaporodtával egyáltalán nem elérhetetlen ez az egzotikus afrodiziákum. Kínától Délkelet-Ázsián át Indiáig közismert és elfogadott, hogy az ilang-ilang virágának olaja nyugtató és vágyfokozó hatású. Masszázsolajok, parfümök gyakori összetevője, de ételekben is felhasználható. Vigyázat, különleges ízvilágot kölcsönöz a szerelmi fogásnak, de csak kis mennyiségben, mert az illóolajok rendkívül intenzívek.

Konyhai tipp: Keverjünk egy csepp ilang-ilang olajat kedvenc salátánkhoz, gyümölcsbólénkhoz vagy a desszerthez. Nem csak az ízlelőbimbókat, az érzékeket is megrészegíti.

Galériánkban további csábító összetevőkről tudsz meg izgalmas dolgokat!