11 ehető virág a tányérodra: ezekkel nemcsak dekorálhatod az ételt, hanem el is fogyaszthatod őket

Borítókép: 11 ehető virág a tányérodra: ezekkel nemcsak dekorálhatod az ételt, hanem el is fogyaszthatod őket Forrás: Envato/Manuta
Biztosan te is hallottál már róla, hogy egy-egy virág teljes biztonsággal fogyasztható – talán már kóstoltad is az édes akácvirágot, vagy kísérleteztél a kamilla szirmaival. De vajon hány ehető virágot tudnál még felsorolni? Meglepően sok olyan növény létezik, melynek virága nemcsak szemet gyönyörködtető vagy valamilyen gyógyhatással rendelkezik, hanem kifejezetten finom is. Ráadásul nem egy közülük fontos szerepet kap a különböző gasztronómiai kultúrákban is – akár díszítésként, akár ízesítőként.

Az ehető virágok előnye, hogy nemcsak a kertben mutatnak jól dekoratív megjelenésükkel, hanem a tányért is feldobják: színesek, különlegesek és finomak is. Ma már rengeteg virágfajtát ismerünk, amelyekkel a tányérra helyezve extra látványt és különleges hangulatot adhatunk az ételnek. Míg régen az ember csak annyit tudott, hogy az akácvirág édes, a citromfű – gyógyhatásai mellett étkezési célokra is felhasználható, és a levendula nemcsak bódító illata miatt aduász, hanem finom szörp és lekvár is készíthető belőle, addig mára az ehető növények és dekoratív virágok sora egyre csak nő.

Az első mindig az óvatosság és a higiénia

Persze az ehető virágokat megannyi módon felhasználhatjuk, azért esetükben is érdemes a begyűjtésre vonatkozó általános szabályokkal tisztában lenni. Például, mielőtt az ember teljesen elmélyedne az igazi gasztroélményekben, nem árt tudni, hogy pontosan melyik virágot szúrhatja fel a villájára, hiszen akadnak belőlük szép számmal mérgezőek is. Ha már meg szeretnénk enni ezeket a csodákat, mindig megbízható helyről szerezzük be őket, vagy olyat használjunk fel, amit magunk termesztettünk – biztonságos és higiénikus körülmények között.

Forrás: Unsplash/Patryk Sikora

Figyeljünk rá, hogy az út mentén, a köztereken vagy a városi ipari parkok közelében nőtt virágokat – annak ellenére, hogy mondjuk ehetők, – soha ne vigyük haza, mert kemikáliákkal és gyomirtókkal lehetnek kezelve, és valljuk be, a benzingőzös, kipufogógázzal „ízesített” növényeket nem túl észszerű letépni és hazavinni. Hogyha tudjuk, hogy az adott virág tényleg alkalmas étkezési célra és a tányér dekorálására, mindig mossuk meg (akár szirmonként), hagyjuk megszáradni, és csak utána dolgozzunk vele tovább. Ami pedig a mennyiséget illeti; tartsuk észben a „kevesebb néha több” elvét, ugyanis nem árt tudni, hogy bizonyos virágok – annak ellenére, hogy ehetők – nagy mennyiségben irritációt is kiválthatnak.

Galériánkból megismerheted a legszebb virágokat, amiket el is fogyaszthatsz!