A legtöbben rosszul olvasztják ki a húst, ami komoly veszélyekkel fenyeget: így csináld biztonságosan a szakértők szerint

Borítókép: A legtöbben rosszul olvasztják ki a húst, ami komoly veszélyekkel fenyeget: így csináld biztonságosan a szakértők szerint Forrás: Pexels/JÉSHOOTS
Te hogyan szoktad kiolvasztani a húst? Ha úgy, ahogyan a legtöbb ember, jó eséllyel reggel vagy este kiveszed a fagyasztóból, hogy néhány óra elteltével kiolvadjon. Ez minden bizonnyal a legkényelmesebb megoldás – de biztonságos? Élelmiszer-biztonsági szakemberek tanácsait gyűjtöttük össze, hogy megtudjuk, mi a legjobb megoldás. Ezenkívül bemutatjuk a hús kiolvasztásának más módszereit is!

A hús kiolvasztása a konyhapulton

Hatékony megoldás, de nem biztonságos. Bár a fagyasztott hús szobahőmérsékleten történő kiolvasztása általános gyakorlat, nem ajánlott a szakértők szerint. A módszer élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, mivel potenciálisan élelmiszer-eredetű betegségekhez vezethet.

„Ha a húst szobahőmérsékleten olvasztják fel, a hús felülete – ahol a legvalószínűbb a kórokozók jelenléte – már jóval azelőtt felmelegszik (a hőmérsékleti veszélyzónáig), mielőtt a hús teljesen felolvadna" – magyarázza Kimberly Baker, a Clemson Extension Food Systems and Safety Program Team igazgatója.

Forrás: Pexels/Lukas

A „hőmérsékleti veszélyzóna" (4,5 és 60 Celsius-fok között) az a hőmérsékleti tartomány, amelyben a káros baktériumok nagyon gyorsan szaporodnak, mondja Mitzi Baum élelmiszerbiztonsági oktató. Ez magában foglalja az olyan mikroorganizmusokat, mint az E. coli és a szalmonella, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint.

„Ha a hús két óránál tovább marad a hőmérsékleti veszélyzónában, a baktériumok százról millióra szaporodhatnak" – jegyzi meg Baum. „Ez jelentősen növeli az élelmiszer-eredetű betegségek kockázatát, mind a nyers hús kezeléséből, mind a főtt termék fogyasztásából eredően" – magyarázza Baker.

A fagyasztott húst és halat – legyen az nyers vagy főtt – soha nem szabad a munkalapon felolvasztani, és soha nem szabad két óránál tovább szobahőmérsékleten hagyni.

Akkor tehát mi a fagyasztott hús kiolvasztásának helyes módja? Galériánkból megtudhatod!