Mit főzzünk első randira negyven-, ötven-, hatvan- és hetvenévesen?

Borítókép: Mit főzzünk első randira negyven-, ötven-, hatvan- és hetvenévesen? Forrás: pexels/Daria Obymaha
Szerelmes és elsőrandis? Mindenki a kamaszkorra gondol – legfőképp a kamaszok. Pedig sem az érzelmek intenzitása, sem a jól sikerült randi utáni vágy nem csökken az évekkel. Sőt, egyre érettebben lehet belebolondulni a másikba, egyre kifinomultabban lehet elbűvölni a partnerünket. Ehhez a legjobb „fogás” egy jólsikerült vacsora. Ha nem is a legelső találkozáskor, de az első közös romantikus estén. Állandó kapcsolatban élő párok is kipróbálhatják!

Az első részben a húszas és harmincas pároknak írtunk. Jöjjenek az érettebb korosztályok!

40+ és 50+: nagyvonalú és elegáns ízek

Egy érett pár első vacsora-randiján legyen minden elegáns, akár kifinomult, de mégis otthonos és kényelmes. Tapasztalt fejjel az ember már tudja, hogy nemcsak a nagyívű dolgok, hanem az apró részletek is képesek lenyűgözni – ezért mindenre odafigyel. Mi ezekkel az ételötletekkel segítünk.

Grillezett kecskesajt mézzel és dióval

Sütőben pirított kecskesajt egy kevés mézzel és ropogós dióval, esetleg egy szelet ropogós kenyérrel tálalva. Ez az előétel egyszerre édes, sós és krémes, ami remek kezdet.

Sült kacsamell narancsos mártással és párolt zöldségekkel

A kacsamell narancsos mártással mindig elegáns választás, igaz, rá kell szánni az időt. Egy romantikus vacsorához kevésbé illik mellé a szokásos tört burgonya, inkább a párolt zöldségeket ajánljuk. (A burgonya + párolt lilakáposzta kombó jöhet az első házassági évfordulóra!)

Rizottó gombával és parmezánnal

Kevesen gondolnák, hogy egy jól elkészített rizottó micsoda sikert arathat! A gomba és a parmezán kellemes ízharmóniává érik, egyszerre krémes, fenséges és lehengerlő.

Halfilé zöldséges körettel

Könnyű, de elegáns fogás a sült lazac, de a pisztráng vagy a keszeg is izgalmas, ha a pénztárcánk úgy kívánja. Citrom, friss fűszernövényekkel készült mártás, párolt vagy sült zöldségek. Lenyűgöző és gyomorkímélő.

Vegetáriánus rakott padlizsán (Parmigiana di Melanzane)

Ez az olasz klasszikus tökéletes választás lehet, ha valami húsmentes, de laktató ételt készítenél. A sajtos, paradicsomos rakott padlizsán gazdag ízvilága garantáltan megbolondítja még a húsimádókat is.

Limoncello-sorbet

Könnyű és frissítő desszert, amelyet akár előre is elkészíthettek. A Limoncello ad egy kis különleges ízt, és remekül lezárja az étkezést.

Pezsgő és bor, plusz a digestif

A welcome-pezsgő után egy testes vörösbor, mint a Cabernet Sauvignon, vagy egy könnyedebb Portugieser is jól passzol az összes fenti fogáshoz.

A vacsora után pedig egy kis pohár portói, konyak vagy egyéb digestif remek lezárása lehet az est étkezés részének. A finom ízlésről már az egyszerű, letisztult tálalás és egy elegánsabb étkészlet is tanúskodik – ráadásul megalapozza a hangulatot. Gyertyák és/vagy lágy világítás segít kellemes, meghitt légkört teremteni. Legyen a zene is finom, még ha mindkettőtöknek a Nirvana volt is a kedvencetek. A klasszikus zene vagy jazz egy pohár bor mellett különleges hangulatot adhat az este további részéhez.

Forrás: pexels/Rodrigo Ortega

Galériánkból kiderül, mit ajánlunk a hatvanas és hetvenes korosztálynak!