Retró ételek, amelyek meghódították a menzát, és ma is szeretjük őket
Arról sokáig lehetne vitatkozni, hogy a menzán előforduló ételek mennyire számítanak gasztronómiai ínyencségnek, de abban azt hiszem megegyezhetünk, hogy a házias magyaros ételek minden otthonban mai napig közkedveltnek számítanak.
Te tudod mi az a grenadírmars?
A furcsa név eredete az Osztrák-Magyar Monarchia idejéről származik, amikor a Grenadiermarsch valójában a gránátos katonákat jelentette. A ő kedvenc fogásukat, az egyszerű, de annál laktatóbb főtt tésztából és paprikás krumpliból készült ételt pedig egyszerűsítve grenadírmarsnak nevezték. Tehát ez a fogás nem más, mint amit ma krumplis tésztaként ismerünk.
Amikor nem sós mártás kerül a tésztára
Sok nemzet szeret kísérletezni a különböző ízek érdekes kombinációjával, de ezen a téren azt hiszem, mi, magyarok élenjárónak számítunk. Arra például sehol máshol nincsen példa a világon, hogy a főtt tésztához nem valamilyen sós mártás vagy szósz, hanem kifejezetten édes ízek társuljanak. Így az olyan nálunk jól megszokott, menzán is gyakran szereplő ételek, mint a grízes, mákos vagy diós tészta, esetleg a mákos nudli az olaszok vagy akár a japánok számára felérnek egy szentségtöréssel.
Arról már nem is beszélve, amikor az alapvetően sós ízvilágú tésztás ételeket egy kis cukorral dobjuk fel: mint például a borsos káposztás tészta kombinációja a porcukorral, vagy az örök vita azzal kapcsolatban, hogy a szalonnás pörccel borított túrós tésztát feldobja-e egy kis porcukor vagy sem.