Legyen a 13 a szerencseszámod a konyhában: ha ezt a 13 szabályot betartod, minden sütid tökéletes lesz
Forrás: Pexels/ Felicity Tai
Világ életemben süteményrajongó voltam – éltem-haltam az édes falatokért és finomságokért. Mikor férjhez mentem és anyuka lettem, nem is volt kérdés, hogy a szüleimtől (akik szakácsok) hozott tudást a főzés mellett a sütés terén is kamatoztatom. Évek óta kísérletezem a legkülönfélébb sütikkel, és ha időm engedi, készül is valamilyen csoda – legyen az egy klasszikus finomság vagy egy különleges, új recept, amiből merész próbálkozás, és csodaszép sütemény születik. Persze nem tartom magam mestercukrásznak, és bár mindig finomra sikerülnek a sütijeim, bevallom, a külalak és a forma terén még van hová fejlődni. Az út, amíg eljutottam odáig, hogy a család minden tagja megnyalja utána mind a tíz ujját, bizony nem volt egyszerű, és néhány elrontott próbálkozás után komoly fejtörést okozott, hogy rájöjjek, mi az, amit a tökéletes leírás és recept szabályainak pontos betartása ellenére mégis elrontottam.

Az ember azt hinné, a sütés egyszerű: összekeverjük a hozzávalókat, formába öntjük, betoljuk a sütőbe, és kész. Igen, az alapok tényleg ilyenek, de sokszor nem is gondolnánk, mennyi minden múlik egy apró mozdulaton, egy kihagyott lépésen vagy épp egy túlzásba vitt hozzávalón. Hiába a legfinomabb alapanyag, a legmodernebb konyhai eszköz vagy a legtutibb recept, ha néhány alapszabályt nem tartunk be, a végeredmény könnyen kudarcba fulladhat. A netes receptek és különböző sütős videók rendkívül sokat segítenek, de vannak dolgok, amiket csak a tapasztalat tanít meg. Amíg nincs meg a rutin, a süti lehet száraz, nyers, töredezett vagy épp formátlan – és ilyenkor jön a klasszikus „mit rontottam el?” pillanat.










