5 ok, amiért megéri több gesztenyét enni: fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek is jó választás

Borítókép: 5 ok, amiért megéri több gesztenyét enni: fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek is jó választás Forrás: Greta Farnedi / Unsplash
A szelídgesztenyéről általában a gesztenyepüré vagy az utcai árusoknál kapható sült gesztenye jut eszünkbe, pedig sok más őszi finomság is készülhet belőle. A gesztenye ráadásul nemcsak ízletes, hanem rendkívül egészséges is.

A kertünkben áll egy hatalmas vadgesztenye fa, amiről ilyenkor már csoportosan potyognak a termések. A gyerekekkel szuper őszi elfoglaltság ezeket összegyűjteni, majd különféle dekorációkat, állatfigurákat készíteni belőle. Az ovisom pedig tavaly elkezdte behordani őket a konyhába, hogy készítsünk belőle gesztenyepürét, mire fel kellett világosítanom, hogy sajnos ebből nem tudunk, mert csak a szelídgesztenye alkalmas étkezésre.

Persze nagyon megtetszett a gyerekeknek, hogy van vad- és szelídgesztenye, magukban elkeresztelték őket gonosz és barátságos gesztenyének. És ahogy az a kisgyerekeknél lenni szokott, annyira rákattantak a témára, hogy napokig erről beszélgettünk, a sok kérdésnek köszönhetően pedig magam is rengeteget megtudtam a gesztenyékről. Azt például eddig is tudtam, hogy a vadgesztenyének jelentős a szappantartalma, ezért természetes mosószer is készíthető belőle, de az számomra is újdonság volt, hogy a szelídgesztenye mennyire egészséges — persze nem a cukrozott püré formájában.

Forrás: Francesco Paggiaro / Pexels
A sült gesztenye nemcsak finom, hanem egészséges is.

Gazdag rostban: a szelídgesztenye kiváló rostforrás, ezáltal támogatja az egészséges bélműködést. A rostok emellett hozzájárulhatnak a vércukorszint stabilizálásához és a falásrohamok elkerüléséhez.

Alacsony a zsírtartalma: a diófélékhez és egyéb magvas termésekhez képest a gesztenyében kevesebb a zsír, ezáltal kevesebb kalóriát tartalmaz. Koleszterint ráadásul egyáltalán nem tartalmaz.

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal: Sejtvédő és immunerősítő C-vitaminban is gazdag, de igazán E-vitamin tartalma kiemelkedő, több található benne, mint bármelyik gyümölcsben. Ezenkívül meg kell említeni még a B-vitaminokat, melyek közül a B6-ból és B9-ből tartalmaz jelentős mennyiségben. Káliumtartalmának köszönhetően pedig a szelídgesztenye hozzájárulhat a normál vérnyomás fenntartásához.

Alacsony a glikémiás indexe: lassan emészthető szénhidrátokat tartalmaz, így nem emeli meg túlzottan a vércukorszintet, és diabétesz esetén is ajánlott a fogyasztása.

Védi a szív egészségét: a gesztenye tartalmaz antioxidánsokat is, például polifenolokat, amelyek pajzsot nyújtanak az oxidatív stresszel szemben, ezáltal csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és más krónikus betegségek kockázatát.

Az alábbi galériában mutatunk néhány izgalmas gesztenyés receptet: