Zöldséges finomság: cukkinis párnácskák - recept
A cukkininak most van szezonja, és szerencsénkre igen szép is az idei termés. A magam részéről mázlista vagyok, mert minden évben bőven szedhetek a nagyapám kertjében termett példányokból, hogy aztán kedvemre próbálgathassam a jobbnál jobb cukkinis recepteket. Ha nem is a saját kertből, de hazai őstermelőktől mindig szép, egészséges cukkiniket lehet beszerezni a piacon.
Most egy olyan recepttel készültünk, ami nagyszerű egy délutáni nassoláshoz, de akár köretként, főétel, vagy saláta mellé is megállja a helyét. Tökéletes ötlet baráti összejövetelekhez, és a vega vendégeink sem fognak panaszkodni!
Hozzávalók:
1 kg lereszelt cukkini
2 db lereszelt vöröshagyma
250 g pépesített feta sajt
2 teáscsésze búzafinomliszt
2 teáskanál sütőpor
4 tojás
2 lapos teáskanál oregano
2 teáskanál só
Egy kevés olíva olaj a sütéshez
Friss bazsalikom levél a tálaláshoz
Elkészítés:
A megmosott és megpucolt cukkiniket és a vöröshagymát alma reszelőn lereszeljük. A cukkinit vagy saláta centrifugában, vagy egy tiszta konyharuhába tekerve alaposan kinyomkodjuk, hogy kimenjen a leve.
Minden hozzávalót, - az olajat kivéve, - egy keverő tálba teszünk, és szép homogénre keverjük. A serpenyőnket közepes hőfokra hevítjük, hogy ne kapjon oda a tészta. (Egy csipet masszával ellenőrizhetjük, hogy elég meleg-e az olaj.)
A tésztából evőkanál méretű mennyiséget kiszaggatunk és a meleg serpenyőbe tesszük. 2-3 percig sütjük mindkét oldalát. Akkor jó, ha mindkét fele szépen lepirult. Tálaláshoz a tetejét megszórjuk friss bazsalikom levelekkel.
Melegen és hidegen is fogyasztható. Jó étvágyat hozzá!
(via benskitchenblog.com)