Hűtőszekrény kisokos
Háztartásunk elengedhetetlen tartozéka hűtőszekrény. Használata, rendben tartása mégsem öröklődött generációról generációra, hiszen nagyanyáink jégszekrényétől nagyon messzire jutott el a technika.
Fotó: Pinterest.com
A gazdaságos, hatásos és higiénikus működtetés azonban lehet olyan közös pont, amelyik összeköti a régi idők jégtömbbel működtetett szekrényét a legmodernebb hűtőszekrény csodával. Ötleteink segítik a három kritérium megvalósulását:
1. Télen alacsonyabb, nyáron magasabb fokozatra kapcsold! (Kivéve, ha csak egy fél vaj árválkodik benne.)
2. Mindent csomagolj be zacskóba, fóliába, jól záródó műanyag dobozba. Ezeket célszerű feliratozni a családtagok számára. (Vagy marad az a megoldás, hogy te leszel minden titkok tudója.)
3. Csak megtisztított, lemosott alapanyagokat, élelmiszert tegyünk a hűtőtérbe, és mindent alaposan zárjunk le. (Ellenkező esetben ne csodálkozzunk a tej átható sárgadinnye illatán.)
4. A hűtőben hosszabb ideig tárolhatjuk élelmiszereinket (de ez nem egyenlő az idők végtelenségével). Hetente nézzük át a kínálatot!
5. Lapos tálkába szórt, a polcokon elhelyezett szódabikarbónával vagy darált kávéval szagtalaníthatjuk.
6. A készülék normál terének tisztítása 3-4 hetenként történjen, a villamos hálózatról lekapcsolva. Gyengén lúgos vízzel mossuk ki és töröljük szárazra. Súrolószert ne használjunk!
Fotó: Pinterest.com
7. A mélyhűtőben fagyasztani csak kifogástalan, friss ételeket szabad, tárolni pedig olyat, amit előzőleg nem engedtek fel.
8. Házi fagyasztásnál a zöldség és gyümölcsféléket szűrőkanálba téve merítsük forrásban lévő vízbe 2-3 percig, majd hűtsük le. Ez a blansírozás. Kisebb adagokban fagyasszuk!
9. A húsfélét kicsontozva, a baromfit egészben tartósíthatjuk.
10. Üvegedényt ne használjunk, mert szétfagyhat.
11. Nagyobb mennyiség mélyhűtése előtt legalább 4 órával állítsuk maximumra a kapcsolót, majd csak 24 óra múlva tekerjük vissza.
12. A mélyhűtőteret automatikus olvasztóval nem lehet ellátni, itt időnként műanyag lapáttal jégtelenítsünk. Kiolvasztani félévente, de legalább évente érdemes.