7 virág, aminek júliusban sem késő elvetni a magját: pompázatos virágszőnyegbe borítják a kertet

Borítókép: 7 virág, aminek júliusban sem késő elvetni a magját: pompázatos virágszőnyegbe borítják a kertet Forrás: Lisa Fotios / Pexels
Tavasszal még nem volt időd kertészkedni, csak most jutsz oda, hogy kesztyűt húzz és ásót ragadj? Vagy esetleg időközben szabadult fel hely az udvarodban, és szeretnéd virágokkal benépesíteni? Ne izgulj, hiába tombol a kánikula, nem késtél el semmivel, mert van néhány növény, aminek az ültetése július elején aktuális.

Az ültetések, magvetések fő szezonja tavasszal van, sőt néhány növény nevelését már akár januárban el lehet kezdeni, de azért nyáron sem késő belekezdeni. Sőt, a veteményesben ilyenkor indul a másodvetés, ami azt jelenti, hogy a letermett korai zöldségek (például hónapos retek, fejes saláta, borsó) helyére újakat ültetünk. Ez már csak azért is jó, mert így nem marad parlagon a föld, kevesebbet kell gyomlálni, és az értékes mikrobiom sem sorvad el anyanövény híján.

Július első felében még vethetünk fejtő- és zöldbabot, késői burgonyát, rövid tenyészidejű uborkát, csemegekukoricát, spenótot, céklát, július végétől pedig el lehet kezdeni vetni a téli retket is. De szintén ilyenkor érdemes elvetni a fejeskáposztát, kelkáposztát, vöröskáposztát, fodroskelt és bimbóskelt is, hogy a hidegebb hónapokban se maradjunk friss, házi zöldség nélkül.

Forrás: Sweetaholic / Pixabay
A rövid tenyészidejű uborkafajtákat még júliusban is érdemes szabadföldbe vetni, csak öntözzük naponta.

A veteményesen kívül pedig a virágos kertet is bővíthetjük, megújíthatjuk, akár júliusban is. A fák ültetésével ugyan érdemes megvárni az őszt, de konténeres (vagyis cserepes) évelőket, egynyári virágokat nyugodtan ültethetünk nyáron is. Arra viszont érdemes figyelni, hogy lehetőleg vásárlás után néhány órával földbe kerüljenek, mert a cserepekben könnyen kiszáradnak, átforrósodnak. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a fiatal növényeknek több vízre van szükségük ilyenkor a begyökerezéshez és fejlődéshez, ezért gondoskodjunk az elegendő locsolásról. Hogy könnyebben átvészeljük a kánikulát, inkább este ültessük el a virágokat, és persze nekünk is kellemesebb, ha nem a déli tűző napon kertészkedünk.

A cserepes növényeken túl pedig van néhány fajta, amit nyáron is elkezdhetünk magról nevelni. Az alábbi galériában összegyűjtöttük, milyen virágokat lehet júliusban elvetni: