Csobbanj! 7 tipp, hogy kristálytiszta maradjon a medence vize

Borítókép: Csobbanj! 7 tipp, hogy kristálytiszta maradjon a medence vize Forrás: Dmytro Varavin / Getty Images
Nálatok is minden nyáron probléma, hogy a szezon kezdetén még átlátszón csillog a medence vize, de pár hét múlva zöldes, opálos, koszos, és senkinek nincs kedve fürdeni benne? Mutatunk pár profi trükköt, hogy a medence tisztítása ne okozzon gondot, és az egész család örömmel pancsolhasson!

A kánikulában a legtöbb ember vízben szeretne hűsölni, a szerencsésebbeknek pedig ehhez ki sem kell mozdulniuk otthonról. Míg régebben a saját medence luxusnak számított, az olcsóbb merevfalú medencék térhódításával már egyre több kertben található kisebb vagy nagyobb medence. Persze a strandbelépők árának emelkedése is növeli a keresletet a medencék iránt, személyes tapasztalatom, hogy a nyári szünetben tényleg életmentő tud lenni, ha a gyerekek otthon tudnak csobbanni. A saját medence hátránya azonban, hogy nekünk kell gondoskodnunk a megfelelő vízminőségről.

A medence víztisztítása pedig nemcsak azért fontos, mert az átlátszó, kékesen csillogó víz sokkal esztétikusabb, hanem azért is, mert ha elhanyagoljuk, elszaporodnak a különböző mikroorganizmusok, ami fertőzéseket és más egészségügyi problémákat okozhat. Különösen vigyázni kell, ha kisgyerekek is fürödnek a medencében, akik hajlamosabbak a fülgyulladásra.

Forrás: Katie Smith / Unsplash
A medence remek nyári móka színtere lehet, de csak akkor, ha tisztán és egészségesen tartjuk a vizét.

A medence tisztán tartása pedig nem akkor kezdődik, ha már hetek óta használjuk, hanem gyakorlatilag a vásárlás pillanatában. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen medencét választunk. Az épített változatoknál természetesen a gépészet is kialakításra kerül, így azokkal viszonylag könnyű dolgunk van, a gyártó vagy telepítő utasításait kell csak követnünk. A felállítható medencéknél viszont fontos, hogy csakis olyat vásároljunk, amihez vízforgatós szűrőt lehet csatlakoztatni. A puhafalú pancsolók éppen ezért nem ajánlottak, vízforgatós szűrő nélkül ugyanis akár 2 hét alatt menthetetlenül algásodhat, koszolódhat a víz. Ilyenkor pedig az egyetlen megoldás a komplett vízcsere, ami drága, nem környezetbarát, ráadásul kényelmetlen is, hiszen újra meg kell várni, hogy felmelegedjen.

Persze a vízforgatótól és szűrőtől még önmagában nem lesz örökké tiszta a medence vize. Az alábbi galériában összeszedtük a víztisztítás legfontosabb lépéseit és eszközeit: