Csodás hagymás és gumós növények, amelyeket tavasszal kell elültetni, hogy nyáron virágba boruljanak

A tavaszi hagymás növényeket (mint amilyen például a krókusz, a tulipán, a nárcisz és a jácint) ősszel vagy tél elején kell elültetni, hogy tavasszal virágozzanak. Vannak azonban olyan hagymások és hozzájuk nagyon hasonlóan viselkedő gumósok, amelyeknek áprilisban vagy májusban kell a földbe kerülniük, hogy nyárra kifejlődjenek és csodásan virágozzanak. Ültetésük nem igényel különösebb szakértelmet, nem is szükséges nagy gödröt ásni, hiszen a hagymák és gumók nem óriásiak, és nem kell túl mélyre kerülniük a talajban, ezért gyerekeket is könnyen be lehet vonni. A megfelelő helyet és tápanyagdús talajt kell biztosítani számukra (többségében a világos, napos fekvést kedvelik, de félárnyékban is jól érzik magukat), és figyelni, hogyan törnek elő a földből néhány hét múlva. Van köztük olyan virág, amely télálló, de vannak olyanok, amelyeknek fel kell szedni a hagymáit vagy gumóit ősszel, mert nem bírják a fagyokat.

Mi a különbség a hagymás és a gumós növények között?
Bár a kertészkedés szempontjából nagyon hasonlóak a hagymások és a gumósok, biológiailag különböznek. A hagymás növény onnan kapta a nevét, hogy a föld alatti részén hagyma található. Sokan tévesen ezt nevezik gyökérnek, de nem, a hagyma egy módosult hajtás, amelyből felfelé a növény föld feletti hajtása, lefelé pedig gyökére fejlődik. A hagymát kívülről száraz, pikkelyszerű levelek (hagymahéj) borítják, belül pedig húsos levelek alkotják, amelyek a tápanyag raktározásáért felelnek. A legtöbb hagymás növénynek a nyugalmi időszakban elhal a föld feletti része, a tápanyagok visszahúzódnak a hagymába, és ez biztosítja, hogy a következő évben újra ki tudjon hajtani.
A gumós növényeknél a gumó szolgál a tápanyag raktározására, ám a gumó nem módosult hajtás, hanem módosult szár vagy gyökér, nem réteges a szerkezete, hanem tömör és húsos. És létezik a két kategória közti átmenet, a hagymagumós növények csoportja. Ezeknél a hagymáknál ismert tönkrész gumóvá vastagodott, ám a hagymához hasonlóan hártyás, száraz buroklevelek borítják.