30 éve nyílt meg a Vadaskert Gyermek- és ifjúságpszichiátriai Kórház

Borítókép: 30 éve nyílt meg a Vadaskert Gyermek- és ifjúságpszichiátriai Kórház
Pontosan 30 éve nyitotta meg kapuit Magyarország egyik első, modern, kimondottan a gyermekek mentális egészségével foglalkozó intézménye. A Vadaskert Gyermek- és ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancián három évtized alatt több mint 62 ezer gyermek vizsgálatát és terápiáját végezték el – sok esetben a szülők támogatása mellett. Az születésnapos Vadaskert emellett alapítása óta élen jár a kutatás és a továbbképzés terén is, egyes években a továbbképző tanfolyamain 1500 szakember vett részt. A Vadaskert ma kórházként több dunántúli megye, valamint a főváros és Pest megye budai oldaláért felel és évi több ezer családnak nyújt segítséget.

Az egykori Országos Pszichiátriai Intézet elhagyatott kertészetének területén nyitotta meg kapuit 1993. februárjában Magyarország akkor legújabb, mai napig hiánypótló gyermekpszichiátriai kórháza, a Vadaskert. Az intézmény életre hívója, Dr. Gádoros Júlia a kollégáival együtt felismerte, hogy a gyermekpszichiátria rohamos fejlődésnek indult és fontos a hazai körülmények fejlesztése.

„A 80-as évek elejére felszínre kerültek olyan, a szocializmusban is létező, de figyelmen kívül hagyott társadalmi problémák, mint az alkoholizmus, a bűnözés, az öngyilkosság, a serdülők problémái. Az addig nagy kórházi gyermekosztályok fokozatosan csökkentették ágyszámukat, miközben a pszichiátriai betegségek gyógyítására új, hatásos gyógyszereket fedeztek fel és beköszöntött a pszichoterápiás „forradalom” is. A problémákat ismertük, a megoldás pedig egy specializált, dinamikusan fejlődő intézmény volt” – mondta Dr. Gádoros Júlia gyermekpszichiáter. Az évforduló alkalmából az alapító tollából könyv jelent meg, amely az ötlet megszületésétől egészen a napjainkig meséli el a Vadaskert történetét.

A rendszerváltás után mintegy száz állami-, és céges forrásból, magánszemélyek adományaiból állt össze az az összeg, amely lehetővé tette a Vadaskert felépítését. A funkcionális célok mellett lényeges volt, hogy az épület biztonságot, intimitást adjon és közösségi tereket biztosítson. Ebből koncepcióból alakult ki a méhkaptárra hasonlító struktúra. A tagolt épületnek sok ablaka van, nincsenek sötét folyosói – és ebben nagyon eltér a hagyományos kórházak szerkezetétől.

A Vadaskert 24 ágyas intézményként indult útjára, mára 40 aktív és 10 rehabilitációs ággyal rendelkezik, évente 1500 fekvő beteget ápolnak, és emellett 8-9000 ambuláns ellátás történik. A szakmai képzések és a kutatási munkák is tovább folytatódnak.

A Vadaskert évek óta teltházzal működik, a személyzet megfeszített munkában és új terápiás megoldásokkal igyekszik ellátni az ország különböző részeiből érkező, pszichés gondokkal küzdő gyermekeket és fiatalokat. A COVID-járvány kezdete óta a szorongásos és depressziós esetek száma az ötszörösére nőtt, a sürgősségi esetszám pedig 40%-kal emelkedett. Kiemelkedően sok önsértő fiatalt kell ellátni az intézményben.

„Büszkék vagyunk arra, amit a Vadaskert az elmúlt 30 évben a gyermekek mentális egészségéért tett. Az alapító célja egy dinamikus, az igényekhez és a kihívásokhoz alkalmazkodó, a gyerekek és a családok gyógyítását szolgáló intézmény volt. Ma is ezeket az elveket követjük, ezért az elmúlt hónapokban új viselkedésterápiás részleget, terápiás központot alakítottunk ki. A cél az önsértések számának drasztikus csökkentése, a prevenció” – mondta el dr. Baji Ildikó, a Vadaskert kórházának igazgatója.