A szülőt érő munkahelyi stressz még a gyerekekre is hatással van

Borítókép: A szülőt érő munkahelyi stressz még a gyerekekre is hatással van Forrás: Pixabay.com/ tookapic
Nem csak magukra a dolgozókra van rossz hatással a munkahelyi stressz, hanem a gyerekeikre is – derült ki egy friss kutatásból.

Ez a Famiily.hu cikke.

Az már jó ideje bizonyított, hogy a gyermekek egészségügyi állapota nagy hatással van a cégek ranglétrájának legalsó fokain dolgozó alkalmazottakra. Mivel, ha beteg a gyerek, legtöbben félnek szabadságot vagy táppénzt kivenni, nehogy kirúgják őket vagy kevesebb legyen a fizetésük. Ez pedig egy állandó frusztráltságot okoz, különösen ahogy közeledik az influenzaszezon.

Egy friss tanulmány szerint azonban a munkahelyi stressz nem csak a szülőkre, hanem gyermekeik egészségére is hatással van. Apu és Anyu ugyanis akarva, akaratlanul „hazaviszik” a stresszt, az ezzel járó hangulatot, és emiatt idővel hasonló tüneteket (depresszió, agresszió, gyakoribb és lassabb lefolyású megbetegedések) produkálhatnak gyermekeik.

Bár a kutatások Nigériában és Lagosban zajlottak, a kutatók szerint hiába jobbak a lehetőségek a nyugati országokban, a stressz országtól és kontinenstől függetlenül mindenkire ugyanúgy hat. A tanulmány szerzője, Christiane Spitzmueller szerint fontos, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek segítik a szülőket a munkahelyi stressz feldolgozásában, hogy kontroll alatt tudják tartani a problémáikat és minél kevesebbet vigyenek belőle haza.

A stressz oka, az önérvényesítés hiánya is lehet. Galériánkban 6 lépésben segítünk hozzá, a munkahelyi önérvényesítés eléréséhez.