3 ehető karácsonyi ajándék, aminek szinte bárki örülne
1. Tojáslikőr
Igazi selymes téli finomság, amivel bárkinek a kedvében járhatsz. Az alapreceptet készítheted semlegesebb ízű fehér rummal, de akár karakteresebb whisky-vel is, hogy a pasiknak is megjöjjön hozzá a kedve. Gyorsan elkészíthető, utána pedig 1-2 hétig simán eláll a hűtőben, bár addig garantáltan nem fog megmaradni. Az üvegpalackokat pedig kedved szerint dekorálhatod.
Hozzávalók
500 ml 3,5%-os tej
250 ml habtejszín (30%-os)
2 db vaníliarúd belseje és héja (vaníliaaromával helyettesíthető)
200g porcukor
5 db tojás
250 ml fehér rum, vodka, vagy whisky
Elkészítés
Az elkészítés két részből áll. Önts egy lábosba fél liter tejet, lehetőleg (minél zsírosabbat, mert ettől lesz igazán krémes a tojáslikőr állaga), aztán a habtejszínt és a porcukor felét. Kapard bele a vaníliarúd belsejét, a héját pedig dobd a lábosba, majd forrald össze az egészet.
Amíg felforr a tej, jöhet a második rész. Öt darab tojássárgáját és négy púpozott kanálnyi cukrot elektromos habverővel keverj jó habosra.
Most jön a neheze, ahol érdemes türelmesnek lenned, ugyanis itt lehet elrontani a tojáslikőrt. Várj egy kicsit, míg a tej langyos lesz, és nagyon lassan csurgasd hozzá a habosra kevert cukros tojássárgáját a tejhez. Ha túl meleg a tej, vagy túl gyorsan öntöd, kicsapódhat a tojássárgája, ám ha ezen a ponton túl vagy, már nincs más hátra csak az alkohol.