5+1 gyorsan összedobható tésztaétel, amit a kánikulában is imádni fogsz

Sosem értettem, hogy miért éppen olyan ételek számítanak klasszikus strandkajának nálunk, mint a palacsinta és a lángos, amelyek elkészítéséhez hosszasan kell álldogálnunk a tűzhely mellett. De most komolyan, kinek van kedve kisütni egy rakat palacsintát vagy lángost a nyár közepén, amivel csak befűti a lakást? Ráadásul aztán kiszellőztetni sem lehet rendesen, mert kintről is csak a meleg ömlik be. Minden tiszteletem azoké, akik nyáron is lelkesen robotolnak a konyhában, én ilyenkor igyekszem a minimálon üzemeltetni a konyhát. Tavaly még az air fryerben sült lángossal is tettem egy kísérletet, hogy a hősokk nélkül élvezhessük a magyar gasztronómia eme remekét, de sajnos a végeredmény nem lett akkora kedvenc.
Szerencsére a kánikulában az ember étvágya is csökken. Meleg időben testünk elsődleges célja a hűtés, amit például izzadással igyekszik elérni. Az emésztés viszont hőt termel, különösen a zsíros, nehéz ételeké, így az agy – pontosabban a hipotalamusz – tudatosan mérsékli az éhségérzetet, hogy ne növekedjen tovább a test belső hőmérséklete. Ráadásul ilyenkor csökken az étvágyfokozó ghrelin hormon szintje, miközben nő a jóllakottságot jelző leptiné, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy kevésbé kívánjuk az evést. Bár ilyenkor kevesebb étellel is jóllakhatunk, fontos, hogy a szervezetünk elegendő energiához, ásványi anyaghoz és hidratáláshoz jusson, ezért érdemes a nehéz fogásokat gyorsan elkészíthető, könnyen emészthető ételekre cserélni.

A tésztaételek ezeknek a kritériumoknak mind megfelelnek. Ugyan a szénhidráttartalmuk miatt nem mondhatók éppen fogyókúrás fogásoknak, de a hozzávalók variálásával kellően táplálók. Ráadásul extra gyorsan, 10-15 perc alatt elkészülhetnek, ami nagy előny a nyári melegben. Általában mire felforr a tésztafőzéshez használt víz, összedobható a szósz is – vagy akár egy edényben is főhetnek, ahogy Meghan Markle is bemutatta a Netflixen látható műsorában. Szerintem hatalmas ötlet! Még kevesebbet kell mosogatni, és eggyel kevesebb edény ontja magából a hőt. Mutatom is a sussexi one-pan spagetti recepjét:
Hozzávalók 4 főre:
- 450 g spagetti
- 450 g koktélparadicsom, félbevágva
- 3–4 gerezd fokhagyma, aprítva
- 3–4 evőkanál olívaolaj
- kb. 900 ml víz
- 2 marék leveles zöld (például mángold, kel)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint chili pehely
- kb. ½ csésze frissen reszelt parmezán
- friss bazsalikomlevél tálaláshoz
Elkészítés:
Egy mély serpenyőben melegítsd az olajat, add hozzá a koktélparadicsomot, fokhagymát és sót. Pirítsd pár percig, amíg a paradicsom kissé levet ereszt. Helyezd rá a száraz spagettit, szórd meg citromhéjjal, majd öntsd fel annyi vízzel vagy alaplével, hogy éppen ellepje. Fedd le, forrald fel, majd főzd közepes lángon kb. 6 percig, közben egyszer megkeverheted. Vedd le a fedőt, keverd hozzá a zöldeket, majd főzd tovább addig, míg a tészta al dente állagú lesz (4‑5 perc). Pótold a vizet, ha szükséges. Tálalás előtt keverd bele a parmezánt és chili pelyhet, majd szórd meg friss bazsalikommal.