Pumpkin spice a kávén túl: 5 koktél, amit remekül feldob az ősz kedvenc fűszerkeveréke
Forrás: kasia2003 / Envato
A pumpkin spice latte (PSL) kapcsán gyakran tévesen hisszük, hogy a Starbucks találta ki a sütőtökös-fűszeres párosítást, de valójában maga a fűszerkeverék – fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér – sokkal régebbi gasztronómiai hagyományokra nyúlik vissza. Az azonban tény, hogy a Starbucks tette igazán világhírű branddé. A PSL először 2003 őszén jelent meg – kezdetben tesztüzemben, kb. 100 Starbucks üzletben Washington D.C.-ben és Vancouverben – és már akkor hatalmas érdeklődést váltott ki. A következő ősszel már az USA összes Starbucks kávézójában felkerült az őszi menüre, ma pedig a pumpkin spice latte a legtöbb országban elérhető szezonálisan, ahol Starbucks üzemel. Piaci elemzők szerint évente akár 20 millió adag PSL-t is eladhatnak, és ez az egyetlen termék adhatja a Starbucks éves forgalmának 10 százalékát.

Pumpkin spice latte light házilag
Bármennyire is finom a pumpkin spice latte, a Starbucks verziója nem nevezhető éppen egészségesnek. Egy adag 390 kalóriát tartalmaz (ami egy felnőtt napi ajánlott beviteli értékének majdnem a 20 százaléka. De még ennél is aggasztóbb, hogy 50 gramm finomított cukor van benne. A jó hír, hogy otthon elkészítheted a lightos változatát, aminek valószínűleg a pénztárcád is örülni fog.
Hozzávalók 2 nagy pohárhoz:
- 2 adag (kb. 120 ml) erős eszpresszó vagy feketekávé
- 500 ml sovány tej (vagy lehet zabtej, illetve mandulatej is)
- 3 evőkanál sütőtökpüré (egyszerűen leturmixolt sült sütőtök, amiből előre készíthetsz egy nagyobb adagot, és le is fagyaszthatod)
- 1 evőkanál méz vagy juharszirup (ízlés szerint édesítőszer is lehet)
- ½ teáskanál pumpkin spice fűszerkeverék (ennek receptjét korábbi cikkünkben találod)
- ½ teáskanál vaníliakivonat
- opcionálisan: kevés tejszínhab a tetejére és egy csipet fűszerkeverék díszítésképpen
Elkészítés:
Egy kis lábasban keverd össze a sütőtökpürét, a tejet, a fűszerkeveréket, a mézet (vagy juharszirupot) és a vaníliát. Közepes lángon melegítsd, amíg gőzölögni kezd, de ne forrald! Kézi habverővel vagy tejhabosítóval habosítsd fel, hogy krémes, selymes legyen az állaga. Ezután főzd le a kávét, töltsd a poharakba, és öntsd hozzájuk a PSL mixet is. Ízlés szerint díszítsd a tetejét tejszínhabbal és fűszerekkel, kuckózz be otthon és kortyold el nyugiban.











