6 étel, ami sokáig eltelít, mégis tartós fogyást okoz: egészséges, laktató finomságok, amit lelkiismeretfurdalás nélkül ehetsz
Ez a cikk az Éva Magazin 2013-as 3. lapszámában jelent meg először „A kevesebb több" címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!
FEHÉRBAB ASZALT PARADICSOMMAL
ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 8 ÓRA
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 45 PERC
HOZZÁVALÓK: (1 FŐRE)
- 15 deka fehérbab
- 7 deci alaplé
- babérlevél
- kisebb hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- csili (elhagyható)
- olívaolaj
- aszalt paradicsom
- petrezselyem
- citromlé
- só
- bors
ELKÉSZÍTÉS:
1. Áztasd be a babot egy éjszakára. Másnap öntsd fel a babot az alaplével, add hozzá a babérlevelet, a csilit, a hagymát és 1 gerezd fokhagymát. Fedő alatt főzd puhára. Ha kell, öntsd fel közben alaplével.
2. 1 gerezd fokhagymát szeletelj fel és futtasd meg pár evőkanál olívaolajon. Hűtsd le, keverj hozzá egy kevés citromlevet, 1 evőkanál petrezselymet, és forgasd a puha babhoz.
3. Szeletelj fel 8 darab aszalt paradicsomot és keverd a babhoz.
PANZANELLA
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 15 PERC
HOZZÁVALÓK: (1 FŐRE)
- 2 szelet pár napos kenyér
- 1 nagyobb paradicsom
- 1 kisebb lilahagyma
- olívabogyó
- olívaolaj
- fokhagyma
- bazsalikom
- balzsamecet
ELKÉSZÍTÉS:
1. Pirítsd meg a kenyérszeleteket és dörzsöld meg fokhagymával. Tépkedd falatnyi darabokra és tedd egy tányérba.
2. A paradicsomot és a lilahagymát kockázd fel, forgasd a kenyérdarabokhoz. Locsold meg olívaolajjal és balzsamecettel. Sózd-borsozd. Adj hozzá olívabogyót és bazsalikomleveleket.
TÚRÓS LENCSESALÁTA
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 1 ÓRA
HOZZÁVALÓK: (1 FŐRE)
- 15 deka lencse
- 4 deci zöldségalaplé
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- olívaolaj
- balzsamecet
- friss koriander
- 2 evőkanál túró
ELKÉSZÍTÉS:
1. A lencsét tedd egy edénybe, öntsd fel az alaplével, add hozzá a fokhagymát. Sózd ízlés szerint és főzd puhára. Ha kell, közben öntsd fel alaplével.
2. A puha lencsét locsold meg olívaolajjal és balzsamecettel, s keverj hozzá egy evőkanál korianderlevelet és a túrót.
SPENÓTOS TOFU VADRIZZSEL
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 40 PERC
HOZZÁVALÓK: (1 FŐRE)
- 15 deka vadrizs
- 10 deka tofu
- 5 deka friss spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál margarin
- só
- bors
ELKÉSZÍTÉS:
1. A rizst főzd kábé 20 perc alatt puhára. A tofut vágd kockákra.
2. A margarint az olívaolajjal hevítsd fel. Pirítsd meg a tofukockákat és add hozzá a zúzott fokhagymát és a spenótot. Főzd addig, amíg a spenót összeesik.
3. Sózd, borsozd ízlés szerint, és tálald vadrizzsel.
TABULÉ SÜLT KÁPIAPAPRIKÁVAL ÉS FRISS SPENÓTTAL
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 40 PERC
HOZZÁVALÓK: (1 FŐRE)
- 2 deci bulgur
- 2 kápiapaprika
- 1 marék friss spenót
- 4 deci alaplé
- 1 teáskanál kömény
- natúr joghurt
- harissa
ELKÉSZÍTÉS:
1. A paprikát vágd fel, kapard ki a magját és 220 fokon süsd meg.
2. Tedd zacskóba és kösd be 20 percre. Húzd le a paprika héját, vágd csíkokra.
3. A bulgurt öntsd fel alaplével, fűszerezd köménnyel és sóval. Főzd 20 perc alatt puhára.
4. Keverd a bulgurhoz a paprikát, szórd meg spenótlevelekkel.
5. Pár evőkanál joghurtot keverj el egy kevés harissával, azzal tálald.
TELJES KIŐRLÉSŰ SPAGETTI CITROMOS ZÖLDBABBAL
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 PERC
HOZZÁVALÓK:(1 FŐRE)
- 15 deka teljes kiőrlésű spagetti
- 15 deka zöldbab
- fél citrom héja
- 1 diónyi hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál mascarpone
- 1 deci sűrű tejszín (30–32 százalékos)
- olívaolaj
- só
- bors
ELKÉSZÍTÉS:
1. A zöldbabot vágd 2 centis darabokra és párold puhára.
2. A spagettit lobogó sós vízben főzd al dentére (kábé 8 perc).
3. A hagymát vágd apróra és párold meg 1 evőkanál olívaolajon. Add hozzá a zúzott fokhagymát és forgasd hozzá a párolt zöldbabot.
4. Öntsd fel tejszínnel és add hozzá a mascarponét. Sózd-borsozd ízlés szerint, reszelj hozzá friss citromhéjat és forgasd a megfőtt spagettihez. Azonnal tálald.