6 finomabbnál finomabb fánkvariáció, amit kóstolj meg az idei farsangi szezonban

Borítókép: 6 finomabbnál finomabb fánkvariáció, amit kóstolj meg az idei farsangi szezonban Forrás: FabrikaPhoto / Envato
A fánk legalább annyira hozzátartozik a farsangi időszakhoz, mint a jelmezbál. Ma már persze sok boltban egész évben kapható az édes finomság, de a februári borús időben remek otthoni program lehet a fánksütés. Mutatunk néhány receptet a diétás verziótól a csupacsokiig!

A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig (ez mozgó ünnep) tartó időszakot jelenti, mely a nagyböjt előtti utolsó nagy mulatozások ideje. Eredete a pogány tavaszváró ünnepekre vezethető vissza, de később a keresztény hagyományokkal is összefonódott. A mulatságok, lakomák és bálok célja a tél elűzése és a tavasz köszöntése volt. Mivel rögtön a farsang után kezdődik a böjt, az önmegtartóztatásra általában finom, laktató falatokkal készültek fel az emberek. Ilyen például a fánk is, amire sok minden igaz, de az nem, hogy kalóriaszegény lenne.

Forrás: stockfilmstudio / Envato
Te tudod, mi fán terem a fánk?

A fánk eredete állítólag az ókorig vezethető vissza. Már a rómaiak is készítettek mézzel édesített, olajban sült tésztagolyókat, amelyekkel a tavasz közeledtét köszöntötték. Európában a középkorban vált népszerűvé, főleg a német nyelvterületeken, ahol „Krapfen” néven ismerték, a bécsi Krapfen pékség után, mert a legenda szerint ott sütöttek először a maihoz hasonló fánkot. Mint sok más ételhez, ehhez is több hagyomány kapcsolódott az idők során. Az egyik legelterjedtebb a párválasztáshoz kötődik. A régi időkben ugyanis a legények éppen farsangkor járták a lányos házakat, ahol szalagos fánkkal kínálták őket. A lányok pedig azzal jelezték, hogy tetszik nekik az illető, hogy megfelezték vele a fánkot.

Ha kedvet kaptál a fánksütéshez, az alábbi galériában mutatunk néhány variációt. Íme 6 fánk recept!