Bazsalikomos paradicsomleves egy titkos hozzávalóval
A magam részéről az elmúlt pár hétben többször is elkészítettem ezt a paradicsomlevest, mert annyira finom, hogy nem bírok betelni vele. A titkos hozzávaló, amit beígértem, nem más, mint a bazsalikompesztó; egyszerűen még intenzívebb ízélményt ad, mint ha csak szimplán beleszórnál néhány bazsalikomlevelet (ami szintén nem elvetendő megoldás). A pesztó mellett még egy titka van a receptnek, ez pedig az, hogy a friss paradicsomot és a többi zöldséget hosszan sütögetni kell előtte a sütőben. Amíg sül a cucc, számtalan más teendőt elvégezhetsz (megfőzhetsz még egy-két receptet például vagy elkészítheted a pesztót), és közben élvezheted a mediterrán illatfelhőt a konyhában.
Ez a levesrecept sajtos pirítóssal a legeslegfinomabb, de természetesen anélkül is teljes az élmény.
- 1,5 kg paradicsom
- 1 közepes hagyma (néhány darabba vágva)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 nagyobb sárgarépa (meghámozva, félbevágva)
- 1 bögre olívaolaj
- só
- bors
- 4 bögre zöldségleves (csirkeleves is lehet)
- 2 ek balzsamecet
- 1/2 tk fűszerpaprika (lehetőleg durvára őrölt)
- 3-4 ek bazsalikompesztó
- 1/2 bagett (a pirítóshoz)
- 8 szelet cheddar sajt (a pirítóshoz)
- 1 gerezd fokhagyma (összenyomva, a pirítóshoz)
- só (a pirítóshoz)
- oregánó (a pirítóshoz)
A bazsalikompesztó receptje pedig:
- 3 bögre friss bazsalikomlevél
- 80 g reszelt parmezán (lehetőleg frissen reszelve)
- 2 gerezd fokhagyma (összenyomva)
- 1 tk citromvelő
- 2 tk citromlé
- 50 g pirított fenyőmag
- fél bögre olívaolaj
- 1 csipet csili (elhagyható)
Éva-tipp: a fenyőmagot mandulával vagy kesudióval is helyettesítheted.