Bazsalikomos paradicsomleves egy titkos hozzávalóval

paradicsom,leves Forrás: Getty Images
Egy kicsit tovább tart elkészíteni, mint ha csak összeturmixolnál egy konzerv paradicsomot némi forró vízzel (ami, lássuk be, mindannyian megteszünk néha), de ha fejedelmi, luxuriózus ízeket szeretnél, akkor bele kell tenned ezt a kis pluszt.

A magam részéről az elmúlt pár hétben többször is elkészítettem ezt a paradicsomlevest, mert annyira finom, hogy nem bírok betelni vele. A titkos hozzávaló, amit beígértem, nem más, mint a bazsalikompesztó; egyszerűen még intenzívebb ízélményt ad, mint ha csak szimplán beleszórnál néhány bazsalikomlevelet (ami szintén nem elvetendő megoldás). A pesztó mellett még egy titka van a receptnek, ez pedig az, hogy a friss paradicsomot és a többi zöldséget hosszan sütögetni kell előtte a sütőben. Amíg sül a cucc, számtalan más teendőt elvégezhetsz (megfőzhetsz még egy-két receptet például vagy elkészítheted a pesztót), és közben élvezheted a mediterrán illatfelhőt a konyhában.

Ez a levesrecept sajtos pirítóssal a legeslegfinomabb, de természetesen anélkül is teljes az élmény.

Elkészítési idő: 30 perc + 1 óra sütés
4 személyre
Paradicsomleves bazsalikompesztóval
Hozzávalók
  • 1,5 kg paradicsom
  • 1 közepes hagyma (néhány darabba vágva)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 nagyobb sárgarépa (meghámozva, félbevágva)
  • 1 bögre olívaolaj
  • bors
  • 4 bögre zöldségleves (csirkeleves is lehet)
  • 2 ek balzsamecet
  • 1/2 tk fűszerpaprika (lehetőleg durvára őrölt)
  • 3-4 ek bazsalikompesztó
  • 1/2 bagett (a pirítóshoz)
  • 8 szelet cheddar sajt (a pirítóshoz)
  • 1 gerezd fokhagyma (összenyomva, a pirítóshoz)
  • só (a pirítóshoz)
  • oregánó (a pirítóshoz)
1. lépés
Süsd meg a zöldségeket. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe a paradicsomot, a hagymát, a fokhagymát és a sárgarépát. Spriccelj rá olívaolajat, ne spórolj a sóval és a borssal sem és kicsit rázd össze az egészet, hogy eloszoljanak az ízek. A tepsit a sütő középmagasságában helyezd el és süsd egy órán át. Félidőben keverd meg a hozzávalókat, ha szükséges.
2. lépés
Turmixolj. A tepsiben sült zöldségeket turmixgépben pürésítsd simára (ha levet eresztettek, azt se hagyd ki belőle). Ha nem elég erős a turmixgéped (vagy a botmixered), adj hozzá egy kis zöldséglevest, hogy könnyebben létrejöjjön az elegy.
3. lépés
Levesíts. Egy nagy, vastag falú lábosba öntsd át a pürét és közepes lángon főzd. Add hozzá a zöldséglevest és 5-7 percen át főzd, hogy jól átforrósodjon. Ekkor mehet bele a balzsamecet és a paprika. Tegyél bele 2 ek pesztót is és kóstold meg a levest. Ha szükséges, tegyél bele még. Sózd, borsozd ízlés szerint. Sajtos pirítóssal tálalhatod.
4. lépés
Éva-tipp: a sajtos pirítóshoz bagettszeletekre tegyél szeletelt sajtot. Válassz erős ízű márkát, például cheddart. Egy kis fokhagymával, sóval, olasz fűszerekkel ízesítsd. 200 fokon süsd 4-5 percig a sütőben vagy amíg a sajt buborékos állagú nem lesz.

A bazsalikompesztó receptje pedig:

Elkészítési idő: 15 perc
2 személyre
Bazsalikompesztó
Hozzávalók
  • 3 bögre friss bazsalikomlevél
  • 80 g reszelt parmezán (lehetőleg frissen reszelve)
  • 2 gerezd fokhagyma (összenyomva)
  • 1 tk citromvelő
  • 2 tk citromlé
  • 50 g pirított fenyőmag
  • fél bögre olívaolaj
  • 1 csipet csili (elhagyható)

Éva-tipp: a fenyőmagot mandulával vagy kesudióval is helyettesítheted.

1. lépés
Az olívaolajon kívül az összes hozzávalót turmixold össze. Ezután öntsd bele az olívaolajat és turmixolj tovább. Ügyelj rá, hogy az olívaolaj jó alaposan elkeveredjen. Ha szükségesnek találod, tegyél hozzá még fokhagymát és parmezánt.
2. lépés
Kisebb tárolóedénybe tedd a pestót, hogy kitöltse a benne levő űrt, ne maradjon levegő. Kábé egy hétig tárolhatod hűtve. Haladók le is fagyaszthatják jégkockatartóba. Ha megfagyott, zárható nejlonzacskóba helyezd át és mehet vissza a fagyasztóba.

Nézd meg ezt a galériát is: