5 extra tojásos reggeli recept, ha már unod a rántottát

Borítókép: 5 extra tojásos reggeli recept, ha már unod a rántottát Forrás: kopachinsky / Envato
Vasárnap reggeleken végre nem kell rohanni, több időt lehet szánni a nap első étkezésére. Mit szólnál például egy különleges tojásos reggelire, amit a gyerekek és a felnőttek is imádnak? Ilyen variációkat mutatunk most cikkünkben.

A tojás hosszú ideje a termékenység és az újjászületés szimbóluma, éppen emiatt kap kiemelt figyelmet a húsvéti időszakban. De a világ számos országában – így Magyarországon is – nemcsak a tavaszi ünnepkor, hanem egész évben fontos konyhai alapanyag. Rengeteg sütemény, pékárú nélkülözhetetlen hozzávalója, de főételekben is helyet kap, gondoljunk csak a rakott krumplira és a tojásos lecsóra. A tojásfogyasztás mértéke országonként, régiónként eltérő, Európában általában éves szinten 200-300 darabot jelent fejenként, Magyarországon az éves tojásfogyasztás az elmúlt években növekedett, amit azt jelenti, hogy egy felnőtt átlagosan 250 darabot eszünk meg belőle egy év leforgása alatt. Ennek a mennyiségnek a jelentős része valószínűleg mindenkinél reggeli alkalmával fogy el, aminek szokása szintén a régi korokra vezethető vissza, mikor még minden háznál tartottak tyúkot. A háziasszonyok (vagy a gyerekek) kora reggel gyűjtötték be a tyúkólból a friss tojásokat, és ez szolgálta az alapanyagot a tápláló reggelihez – általában szalonnás-hagymás rántotta, sonkás tojás, illetve főtt vagy lágy tojás formájában.

Forrás: tashasinchuk / Envato
Magyarországon egy felnőtt átlagosan 250 darab tojást eszik meg egy évben.

A tojás ugyanis nemcsak finom és sokféleképpen variálható élelmiszer, hanem magas tápértékkel is rendelkezik (legalábbis a házi tojás). Gazdag fehérjében, vitaminokban (például A-, B2-, D- és E-vitamin) és ásványi anyagokban, amelyek hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez. Korábbi feltételezésekkel ellentétben a tojás fogyasztása nem növeli jelentősen a vér koleszterinszintjét, és nem emeli a szívbetegségek kockázatát sem. Sőt, napi egy tojás fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések és a stroke kialakulásának esélyét. A tojásban található lutein és zeaxantin antioxidánsok ezenkívül segíthetnek csökkenteni az életkorral összefüggő szembetegségek kialakulásának kockázatát. A tojásról fontos még tudni azt is, hogy kiváló kolinforrás, ennek köszönhetően hozzájárul az agy fejlődéséhez és a jó memória megtartásához, valamint csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A tojást tehát mindenképp érdemes beiktatni a napi étrendbe (hacsak valaki nem vegán életmódot folytat).

Az alábbi galériában olyan különleges tojásos reggelik találhatók, amelyek izgalmasabbak a hagyományos fogásoknál, és a jó hír, hogy Ezek elkészítése sem igényel több időt, mint a rántotta!