Friss kerti paradicsomleves
Az igazi friss paradicsomleves készítése nem kis művészet. Először is friss, zsenge paradicsom kell hozzá. Meg persze friss fűszernövények, esetleg egy kis tejföl. Íme a recept:
- 1 nagy fej hagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál szárzeller
- 2 ek olívaolaj
- 80 dkg paradicsom (érett)
- 1 ágacska friss majoránna (vagy rozmaring)
- 1 nagy ág friss kakukkfű
- só
- frissen őrölt feketebors
- 1 l erőleves (kockából)
- 4 ek tejszín (vagy tejföl)
- egy kis metélőhagyma (vagy apróra vágott újhagyma)
1. A finomra vágott hagymát, sárgarépát és szárzellert dinszteld meg az olajban. Add hozzá a meghámozott, kimagozott és felaprított paradicsomot, a fűszereket (ha gondolod, egészben, fehér cérnával összekötözve, ebben az esetben tálalás előtt dobd ki – de fel is vághatod és benne hagyhatod őket a levesben). Tegyél fedőt a lábosra és még legalább 5 percig párold össze a zöldségeket.
2. Öntsd fel az egészet a külön kislábosban megfőzött erőlevessel, forrald össze, és főzd úgy 20 percig. Ekkor szűrd le, a szűrőben maradó zöldségeket mixeld simára, a leszűrt levet fokozatosan add hozzá. Szépséges krémlevesed lesz.
3. Az egész paradicsomleves, úgy, ahogy van, kerüljön vissza a lábosba, ellenőrizd, hogy elég sós-e, és forrald fel újra.
4. Előmelegített levesestálban, frissen tálald. A kész paradicsomleves tejszínnel vagy tejföllel meglocsolva a legjobb, a tetejét pedig hintsd meg apróra metélt snidlinggel vagy újhagymával.
Szöveg: [Simándi Júlia], fotó: from The Big Book of Great British Recipes, commissioned photography by William Lingwood / Duncan Baird Pulishers, London.