A legfinomabb húsvéti sonka, amit valaha kóstoltál
Ez a cikk az Éva egy korábbi lapszámában jelent meg.
Mázas kötözött sonka
Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók: 1 füstölt kötözött sonka, 2 deci Bourbon whisky, fél deci agaveszirup, 1 evőkanál dijoni mustár, só, bors
Elkészítés:
1. A Bourbon whisky-t, a szirupot, a mustárt és a fűszereket keverd alaposan össze.
2. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
3. Öntsd nyakon a sonkát a páccal, fedd le és süsd kábé 45–60 percig. Közben többször locsolgasd meg a mázzal, hogy átvegye az ízét és szép fényes kérget kapjon.
Tipp: Az agaveszirup helyettesíthető narancs- vagy baracklekvárral, és ízlés szerint fűszerezhető még csilivel, egyéb zöldfűszerrel.
Húsvéti füstölt főtt sonka
Előkészítési idő: 12 óra
Főzési idő: 1-2 óra
Hozzávalók: 1 db kötözött füstölt sonka, vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, bors (igény szerint)
Elkészítés:
1. A sonkát áztasd be legalább 12 órára, majd friss vízben tedd fel főni. Az átlagos főzési idő kilónként kábé 40–45 perc, ha kisebb, 1 kiló körüli a sonkád, akkor számolj rá egy kicsivel hosszabb időt, legalább 1 órát.
2. A főzővízbe ízlés szerint tehetsz vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, egész borsot is.
3. Ha megfőtt a sonka, hagyd a főzővízben kihűlni, utána fogyasztásig tedd a hűtőbe.
Tipp: A sonka főzővizét nem érdemes kiönteni, a mélyhűtőben, kisebb adagokban tárolhatod és később leveseket, főzelékeket készíthetsz vele.