Joghurtos mandulás kuglóf: könnyed édesség nyári estékre

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2020-as 2. lapszámában jelent meg először „Joghurtos mandulás kuglóf" címmel.
Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!
Melegítsd a sütőt 180 fokra. Egy tálban verd habosra a vajat a cukorral, majd egyenként add hozzá a tojásokat, miközben tovább vered.
Szitáld össze a lisztet és a sót, a felét keverd a vajas masszához a mandula és a joghurt felével, majd keverd hozzá a maradékot is. Dolgozd össze. Öntsd a masszát a kivajazott formába, és süsd egy órát tűpróbáig.
Vedd ki a sütőből, és óvatosan öntsd rá a mézes-citromos szirupot. Hagyd a formában kihűlni, és szórj rá porcukrot.
A sziruphoz: a hozzávalókat kevergesd egy lábasban közepes hőfokon, amíg a cukor felolvad, majd vedd fel a hőfokot, és gyöngyöztesd 3-4 percig. Langyosan öntsd a kuglófra.
A cukros bevonathoz: keverd össze a porcukrot a vízzel és a citromreszelékkel, majd csorgasd a kihűlt kuglófra.
Hozzávalók:
250 g puha vaj
200 g világos barna cukor
4 tojás
280 g sütőporos liszt
egy csipet só
150 g darált mandula
250 g natúr joghurt
A mézes-citromos sziruphoz:
1/2 csésze méz
160 g cukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 egész fahéj
3/4 csésze víz
A mázhoz:
130 g porcukor átszitálva
1 ek. forró víz
1 citrom reszelt héja
friss málna a díszítéshez