Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Fontos, hogy friss garnélát használjunk, és hogy ne főzzük túl a rákokat.
4 személyre, 88 kcal, gluténmentes, laktózmentes. Tápanyagtartalma: 4,5 g szénhidrát, 3 g cukor, 11 g fehérje, 2,5 g rost, 2,5 g zsír, 0,5 g telített zsír, 0,3 g só
Hozzávalók:
- 600 ml zöldség- vagy csirkealaplé
- ½ ek. olívaolaj
- 1 közepes póréhagyma, hosszában félbevágva és kb. 5 mm-es félkarikára vágva
- 3 közepes cukkini, hosszában félbevágva és kb. 5 mm-es félkarikára vágva
- ½ tk. csilipehely (elhagyható)
- ½ lime héja és leve
- 20 g kapor, levelei lecsippentve és felaprítva
- 175 g nyers garnéla, tisztítva
- só és bors

Elkészítés:
Forraljuk fel az alaplét egy közepes nyeles lábosban.
Az olajat forrósítsuk fel egy másik nyeles lábosban, adjunk hozzá 1 ek. vizet, és pirítsuk a póréhagymát és a cukkinit körülbelül 4 percig – közben keverjük meg párszor.
Öntsük fel a forró alaplével, és főzzük még 5 percig.
Adjuk hozzá a csilipelyhet, valamint a lime levét és héját. A leves felét szedjük ki, és a kapor felével turmixoljuk selymes állagúra. Öntsük vissza a lábosba, adjuk hozzá a garnélát, és főzzük 3 percig (semmiképpen sem tovább), vagy amíg a rákok rózsaszínűek nem lesznek.
Közvetlenül tálalás előtt keverjük a leveshez a maradék kaprot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és tálaljuk azonnal.
Ez a leves nem fagyasztható!
További 300 kalória alatti levesek receptjét Kathryn Bruton Karcsústó levesek c. könyvében találsz.
Ára: 3800 Ft, kapható a nagyobb újságárusoknál és könyvesboltokban. Megrendelhető a Kossuth kiadó honlapján ITT.
