Egészséges karácsonyi vacsora: zöldfűszeres kéreggel sült lazac
Ha még nincs ötleted, hogy mi legyen a karácsonyi vacsora, akkor a lazac az egyik legjobb választás: roppant egyszerűen és változatosan elkészíthető ugyanis. Ez a recept ráadásul gluténmentes is, úgyhogy ha ez is szempont, akkor még egy tételt kipipálhatsz a listáról.
Zöldfűszeres kéreggel sült lazac (gluténmentes)
Hozzávalók 2 személyre:
2 db lazacfilé (bőre eltávolítva)
1 ek olaj
1 nagy csokor petrezselyemzöld
6 dkg kenyérmorzsa (gluténmentes)
2 dkg parmezán
1 csipet fokhagymapor
½ kezeletlen citrom héja
só
bors
Elkészítés:
1. A lazacfiléket megmossuk, ha még rajta van a bőre éles késsel levágjuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk és félretesszük.
2. Közben késes konyhai robotgépben a zsemlemorzsát, apróra vágott petrezselymet, finomra reszelt parmezánt, fokhagymaport porrá őröljük. Egy tányérba öntjük, majd a lazacfilék egyik oldalát erősen belenyomkodjuk.
3. Közben egy serpenyőben olajat hevítünk, majd amikor elég meleg beletesszük a zöldfűszeres kéreggel lefelé a forró olajba. Kb 5 percig sütjük közepes lángon ezt az oldalát, majd átfordítjuk és a másik oldalon is 5 percig sütjük. Ha vastagabbak a szeletek végezzünk előbb próbát, mielőtt kivesszük.
4. Melegen tányérra szedjük, friss citrommal és salátával tálaljuk.