Alpesi hangulat a konyhádban: a legfinomabb hüttés ételek, amiket otthon is elkészíthetsz

Életem első 24 évében az a típus voltam, aki a forró nyarakért, a tengerpartért és strandolásért élt, aztán egy munkalehetőség miatt Tirolban találtam magam, ahol egyik sincsen igazán. Vannak viszont 2000-3000 méter magas hegycsúcsok, elképesztő kilátás, tiszta levegő, méternyi süppedős hó, szuper sípályák, na és persze hangulatos hütték isteni finom ételekkel. A fővárosban felnőve nem igazán szerettem a havat, jobban mondva a szürke latyakot, ami általában jutott nekünk, de az osztrák hegyekben közeli barátságot kötöttem vele. Ma már legalább annyira imádok síelni, mint a tengerben úszkálni, az egzotikus vagy mediterrán fogásokat pedig bármelyik nap szívesen elcserélem egy forró hüttekajára.

De annak, aki nem annyira a hegyek és a téli sportok szerelmese, először is tisztázzuk, mi az a hütte. Ez egy német eredetű szó, eredetileg viskó, menedékházat jelent, mert anno ezek, a jellemzően fából épült házikók a hegyekben túrázókat fogadták be éjszakára, az étel-ital mellett szállást is nyújtottak. Manapság a hütték többnyire vendéglátó funkciójukat tartották meg, viszont közel sem nevezhetőek kunyhónak, hiszen a népszerű síterepeken hatalmas, akár több ezer négyzetméteres létesítmények várják azokat, akik a síelés, snowboardozás vagy túrázás közben megfáradtak. Mégis bármennyire is óriásira nőttek a hütték, érdekes módon megőrizték bensőséges hangulatukat, amihez nagyban hozzájárulnak a tradicionális ételek. És ezzel vissza is kanyarodtunk a hüttés fogásokhoz, amelyek alatt általában az osztrák hütték kínálatát értjük.