Becsengettek a konyhában is: mit csomagolj tízóraira, ha már most unja a gyerek a szendvicset?

Alapvetően egyáltalán nem vagyok válogatós típus, de élénken él az emlékezetemben, hogy mennyire utáltam kibontani a tízórais szendvicsemet — és nem azért, mert anyukám biztonsági okokból mindig dupla réteg alufóliába csomagolta. Egyszerűen untam, hogy minden délelőtt kenyeret egyek sonkával vagy szalámival, némi saláta vagy paprika társaságában. Így persze, amikor már volt némi zsebpénzem, inkább sorba álltam az iskolai büfében egy pizzaszeletért, a szendvics pedig hazafelé a kukában landolt, rosszabb esetben vasárnap délután döbbentem rá, hogy péntek óta kuksol a táskám alján. Ezúton is esedezem anyukám bocsánatáért…
Közel 20 évvel később, ma is rengeteg gyerek kívánja pokolba a szendvicsét, az anyukák pedig az egész tízórai készítést. Pedig ma már jóval nagyobb a termékválaszték, rengeteg módon variálhatjuk az elemózsiás pakkot, legyen szó elsős kisiskolásról vagy akár gimis kamaszról. Íme néhány könnyen elkészíthető ötlet, hogy garantáltan ne a kukában, hanem az éhes pocakokban kössön ki a tízórai.

Szendvics új köntösben
Engedd el a kenyér-kifli-zsemle triumvirátust, mert egy csomó tésztaféle létezik, amibe becsomagolhatod a sonkát, sajtot és hasonlókat. Mit szólnál például egy tortillatekercshez? De tuti sikert arat egy mindenféle jóval megpakolt pita is, sőt akár a gofri is helyettesítheti a kenyeret. És ki látott már olyan gyereket, aki nemet mondott volna a gofrira?
Nemcsak a külső számít
Persze nemcsak a szendvicsek külsejét érdemes újragondolni, hanem a beltartalmat is. A klasszik felvágottak és szalámik helyett tegyél próbát különböző kencékkel (nálunk nagy favorit például a tonhalas, padlizsános, tojáskrémes). Vagy vaj helyett kend meg házi paradicsomszósszal a kenyeret, illetve egyéb alternatíváját, és máris a melegszendvicsre, pizzára fog emlékeztetni az íze, ami a gyerekek 99%-nál nyerő. Ha előző nap ebédre nagyon ízlett nekik a sült hús, akkor bátran csomagolj azt másnap szendvicsként, hidd el, hidegen is csúszni fog.

Alternatívák szendvics helyett
Pite, quiche, kenyérlángos, mini pizza, leveles tésztás tekercs, sós muffin: ezek mind remekül megbújnak az uzsonnás dobozokban, amíg az éhes gyerkőcök fel nem falják őket. A feltétet, tölteléket kedved (na és persze a hűtő, kamra tartalma) szerint variálhatod. Kísérletezgess bátran, csak arra figyelj, hogy olyan méretűt készíts, hogy evőeszköz nélkül is kényelmesen el tudnak fogyasztani. Tény, hogy ezekkel kicsit több a macera, mint egy sima szendviccsel, de ha előző este megsütöd, akkor a vacsorát is letudhatod, a maradék pedig mehet másnap tízóraira. Ráadásként mellettük szól, hogy így könnyebb becsempészni némi zöldséget a válogatós kicsik étrendjébe is.
Az elmaradhatatlan kísérők
És ha már a zöldségeknél tartunk: lehetőleg minden nap csomagolj valamilyen fajtát tízóraira. Valljuk be, a legtöbb iskolában nem éppen egészséges, tápláló az ebéd, szóval próbáld ezzel is tuningolni csemetéd vitaminraktárait. Ha nem eszi szívesen, akkor persze trükközni kell. A vicces formájú falatkákra vágás működhet a kisebbeknél, a nagyobbaknál pedig a különböző mártogatósokat, esetleg sült zöldségrudacskákat, -chipseket lehet bevetni. A zöldségek mellett pedig a gyümölcsök se maradjanak ki az uzsonnás dobozból, lehetőleg azok is fogyasztásra készen feldarabolva. A fehérjebevitelüket pedig mozzarella golyókkal lehet fokozni: ezt a legtöbb gyerek imádja, és remekül működik köretként.

A varázsszó: újdonság
Ha tízórairól van szó, összességében a kulcs a változatosság, szóval érdemes arra törekedned, hogy egy héten belül ne ismételd a menüt. Persze minden gyereknek vannak kedvencei, de ha minden nap azt adod neki, garantáltan még az őszi szünet előtt besokall tőle — kivéve talán, ha nutellás finomságról van szó, de azt valószínűleg te sem szívesen csomagolsz neki túl gyakran. Teljesen érthető, ha a reggeli rohanásban, mikor még robotpilóta üzemmódban működik az agyad, egyszerűbb a bevált dolgokhoz nyúlni, éppen ezért sokat segít, ha legalább 1-2 napra előre, szerencsésebb esetben egész hétre előre tervezel. Hétfőn például újra lehet hasznosítani a hétvégi maradékokat, kedd legyen gyümölcsös nap, szerda tekercses, csütörtök pités és pénteken megleheted valami házi készítésű édessel.
Insta(nt) inspiráció
Úgy érzed, jól jönne még néhány ötlet? Vannak anyukák, akik már-már Michelin-csillagos szintre fejlesztették a tízórai készítést, és tudásukat szívesen megmutatják Instagramon is. Mutatunk néhány példát, akiket érdemes bekövetni, de azért hangsúlyozzuk, hogy nem kell azon befeszülni, hogy minden nap csillagos ötös menüvel küldd iskolába a gyerekedet. A lényeg, hogy meglásd, néhány laza változtatással és vidám ötlettel öröm is lehet a tízórai készítése — na és az elfogyasztása is!